Închide

Nvidia a depășit așteptările în ceea ce privește prognoza de venituri trimestriale

Avatar
nvidia, logo, pc game

Fotografie de Mizter_X94 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Nvidia a depășit cu mult așteptările în ceea ce privește prognoza de venituri trimestriale miercuri, în condițiile în care un boom al inteligenței artificiale a alimentat cererea pentru cipurile sale și a anunțat că va răscumpăra acțiuni în valoare de 25 de miliarde de dolari, ceea ce a făcut ca acțiunile sale să crească vertiginos după închiderea ședinței, potrivit Reuters.

Previziunile Nvidia au depășit așteptările cu miliarde de dolari, demonstrând că boom-ul tehnologiilor de inteligență artificială generativă care pot citi și scrie în moduri asemănătoare cu cele umane – și care sunt alimentate aproape exclusiv de cipurile Nvidia – nu dă semne de încetinire.

Achizițiile suplimentare de 25 de miliarde de dolari în acțiuni ale Nvidia anunțate miercuri vin în contextul în care acțiunile s-au triplat deja în acest an, făcând din companie prima companie de cipuri de un trilion de dolari, investitorii pariind că Nvidia va fi principalul beneficiar al boom-ului AI.

Analiștii au estimat că cererea pentru cipurile AI apreciate de Nvidia depășește oferta cu cel puțin 50%, adăugând că dezechilibrul se va menține în următoarele trimestre.

“Companiile din întreaga lume fac tranziția de la calculul de uz general la calculul accelerat și la inteligența artificială generativă”, a declarat Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, într-un comunicat.

Acțiunile Nvidia, cu sediul în Santa-Clara, California, au crescut cu 9,6% în tranzacțiile de după închiderea bursei, atingând un maxim istoric.

Însă, potrivit directorilor companiei, cele mai mari contribuții la creșterea trimestrială au fost sistemele de inteligență artificială în ansamblu, nu doar cipurile sale. Deși este cunoscută pentru unitățile sale de procesare grafică (GPU), Nvidia produce mașini întregi de inteligență artificială cu cipuri de memorie de la alți furnizori și zeci de mii de alte piese.

Raportul Nvidia a ridicat acțiunile altor acțiuni Big Tech și ale companiilor legate de inteligența artificială, Microsoft urcând cu 1,9%, Meta Platforms cu 2,1% și Palantir Technologies cu 4,6% în tranzacțiile extinse de miercuri.

De la startup-uri de inteligență artificială la mari furnizori de servicii cloud precum Microsoft, toți caută să pună mâna pe mai multe cipuri Nvidia. Cererea din China este, de asemenea, în exces, deoarece companiile de acolo fac comenzi urgente pentru a stoca cipuri înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricții de export din SUA.

În cazul în care SUA ar impune restricții suplimentare la exportul de cipuri de inteligență artificială către China, acest lucru nu ar avea un impact imediat asupra rezultatelor companiei, a declarat șefa de finanțe Colette Kress pentru analiști în cadrul unei conferințe telefonice. Astfel de controale “ar duce la pierderea permanentă a unei oportunități pentru industria americană de a concura și de a fi lider pe una dintre cele mai mari piețe din lume”.

Compania a prognozat pentru trimestrul al treilea venituri de aproximativ 16 miliarde de dolari, plus sau minus 2%. Analiștii chestionați de Refinitiv se așteptau, în medie, la 12,61 miliarde de dolari.

Veniturile ajustate în al doilea trimestru au fost de 13,51 miliarde de dolari, față de estimările de 11,22 miliarde de dolari.

Veniturile la divizia de centre de date a companiei au crescut cu 141%, până la 10,32 miliarde de dolari în trimestrul încheiat la 30 iulie, depășind cu peste 2 miliarde de dolari estimările analiștilor, de 7,69 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

“Rezultatele sale din al doilea trimestru subliniază poziția sa dominantă în valorificarea impulsului AI”, a declarat Jacob Bourne, analist senior la Insider Intelligence. “Cu toate acestea, pe măsură ce apetitul global pentru cipurile Nvidia se intensifică, navigarea obstacolelor din lanțul de aprovizionare pentru a stimula producția este esențială.”

În acest scop, Nvidia cheltuiește mult pentru a asigura aprovizionarea. Compania a raportat un salt de 53%, până la 11,15 miliarde de dolari în angajamente de inventar față de trimestrul precedent, în mare parte din cauza nevoilor de aprovizionare pe termen lung pentru cipurile sale pentru centrele de date.

Analiștii se așteaptă ca veniturile din segmentul de centre de date al Nvidia să se extindă până la 40 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2025, potrivit estimărilor Refinitiv, impulsionate de avantajul Nvidia în ceea ce privește cipurile de inteligență artificială și alte tehnologii conexe, cum ar fi software-ul pentru a pune la lucru aceste cipuri pentru a alimenta produse precum ChatGPT.

În timp ce se așteaptă ca anul viitor cipul cheie de inteligență artificială al rivalului Advanced Micro Devices să smulgă o parte din cota de piață de la Nvidia, software-ul Nvidia are un avans de ani de zile față de concurentul său CUDA numit ROCm, consideră analiștii.

Vânzările de cipuri destinate computerelor personale și centrelor de date au fost slabe în ultimele luni, ceea ce a afectat industria cipurilor. Dar AI este un punct luminos, companiile de cloud computing și startup-urile deopotrivă cumpărând cipuri legate de AI de la Nvidia și de la alte companii precum Broadcom și Marvell Technology.

Analiștii se așteaptă ca cheltuielile pentru AI să continue să crească în detrimentul altor echipamente tradiționale pentru servere.

Veniturile la segmentul de jocuri al Nvidia au crescut la 2,49 miliarde de dolari, peste estimările analiștilor de 2,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Excluzând elementele, compania a câștigat 2,70 dolari pe acțiune în al doilea trimestru, față de estimările de 2,09 dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Pentru actualul trimestru al treilea, Nvidia se așteaptă ca marja brută ajustată să fie de 72,5%, plus sau minus 50 de puncte de bază. Analiștii prognozează, în medie, o marjă brută de 70,4%, potrivit datelor Refinitiv.

scroll to top