Închide

O altă față a Educației românești: resurse irosite, trafic pe posturi, concursuri trucate

Avatar
Profesor Istorie Adriana Radu

Captură B1 TV, foto: Facebook Adriana Radu

Timp de citire: 2 minute

O profesoară renumită de la Colegiul Național din Iași, a explicat într-o intervenție la un post de televiziune de ce greva din Educație nu se poate termina aici și în mod cert va continua. Potrivit profesorilor, este doar manipulare și propagandă mediatică la mijloc, deoarece Guvernul și președintele Iohannis nu au acceptat revendicările profesorilor:

„Total fals s-a afirmat, atât de către președinte, cât și de către purtătorul de cuvânt al Guvernului că revendicările noastre au fost rezolvate. Nici pe departe nu au fost rezolvate. Nu poți spune că ai rezolvat niște revendicări dacă în următorii trei ani vei da aceste măriri. Ce să înțelegem, vreți să predăm materia în următorii trei ani, materia de un an să o predăm în trei ani dacă ei ne plătesc în trei ani?

Mărirea aceasta (n.r. în sume brute!) menționată în spațiul public de 1.000 de lei este, de fapt, mult mai puțin. Personalul nedidactic va primi 200 de lei. Și ei sunt oameni, și ei trebuie să trăiască. Cea mai mare problemă o constituie modul în care ne-au tratat guvernanții, de la președintele țării, la Guvern, la purtătorul de cuvânt al Guvernului, domnul Cărbunaru, care ne spune că negocierile deja s-au încheiat. Dacă există dialog real înseamnă că ții cont de punctul de vedere al profesorilor, că îi lași pe liderii de sindicat să îi consulte pe profesori, însemnă că le asculți vocea real. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”.

Profesoara Adriana Radu a pus degetul pe rana deschisă a învățământului românesc și a explicat care sunt cele mai grave probleme din sistem, în afară de salariile mici ale personalului didactic și nedidactic:

„Nu este o grevă oarecare, este o grevă pentru salariile noastre, dar este o grevă sistemică. Sunt foarte multe probleme din învățământul românesc care nu au fost rezolvate. Am sperat în ultimii 4-5 ani că o parte din aceste probleme vor fi rezolvate. În primul rând, este vorba despre politizarea sistemului de învățământ.

Nu există nicio funcție în sistemul de învățământ fără să fie o persoană numită politic. Ca să se poată califica elevii în etapa națională trebuie să ai carnet de partid. Este inadmisibil am ajuns mai rău ca înainte din 1989. Se face trafic de posturi, sunt irosite resursele dacă se repară o școală, dacă se fac cursuri pentru profesori se plătesc cu niște sume exorbitante. Concursurile sunt trucate”., a spus profesoara ieșeană la B1 TV.

Adevăruri pe care prea puțini din sistem le spun cu curaj. Să sperăm că, după creșterea salariilor cadrelor didactice, se va intra la sânge în destructurarea mafiei din Inspectoratele Școlare Județene, de unde vin tot mai multe semnale precum cel al doamnei Adriana Radu din Iași: șpăgi uriașe pentru posturi pe baza unor concursuri trucate, dezinteres, goană după îmbogățire.

Pentru că doar prin corectitudinea concursurilor pe posturi vor putea intra în sistem oameni mai bine pregătiți, care vor crește și generații de elevi mai buni.

scroll to top