Închide

O operă murală Banksy va fi mutată după atacul vandalilor. Sumă frumușică pentru relocare

Avatar
Banksy Felicitari De Sezon Seasons Greetings

Lucrarea lui Banksy Season's Greetings („Felicitări de sezon”) reprezintă un mesaj despre impactul poluării asupra comunităților. Foto: Press Association/Bloomberg

Timp de citire: 3 minute

O lucrare murală semnată de artistul vizual Banksy va fi mutată după ce vandalii au atacat opera de artă. Opera de artă va fi îndepărtată dintr-o singură bucată după ce a fost închisă într-o carcasă de protecție special concepută. Lucrarea Season’s Greetings („Felicitări de sezon”) reprezintă un mesaj despre impactul poluării asupra comunităților, scrie Bloomberg.

Pictura murală pictată de artistul stradal de renume mondial Banksy urmează să fie scoasă dintr-o casă din Țara Galilor și dusă într-o locație sigură, după încercările „fanaticilor” de a deteriora opera de artă, a spus proprietarul acesteia. Lucrarea a apărut în exteriorul garajului privat al unui muncitor la oțelăria din Taibach, Port Talbot, pe 19 decembrie 2018, înaintea Sărbătorilor de iarnă.

Opera a fost cumpărată de comerciantul de artă John Brandler, care a fost de acord să păstreze piesa în orașul din sudul Țării Galilor timp de trei ani, iar guvernul galez a plătit ulterior pentru a o muta într-un magazin liber din Ty’r Orsaf, astfel încât să poată fi văzută de către public.

Marți însă, lucrarea va fi transportată într-un depozit temporar, înainte de a fi împrumutat unei instituții de cultură care îl va expune publicului, în timp ce viitorul său pe termen lung este asigurat.

„De când a apărut «felicitarea de sezon» în urmă cu trei ani, fanaticii au încercat să distrugă această piesă de artă uimitoare. O mutăm pentru a o păstra pentru generațiile viitoare, unde poate fi văzută și savurată, dar nu vandalizată.”, a declarat comeciantul de artă.

Scena de Crăciun, creată folosind șabloane și vopsea spray, include un foc de gunoi lângă un copil cu o sanie care încearcă să prindă fulgii de zăpadă care-i cad pe limbă. Zăpada este de fapt praf negru, un produs secundar al producției de oțel, de la oțelăria orașului, fapt ce aduce aminte de accidentul puternic poluant din vara lui 2018.

Consiliul local Neath Port Talbot a declarat că încercările sale de a păstra lucrarea în oraș au eșuat și a susținut că, dacă ar rămâne, ar trebui să-i plătească domnului Brandler 100.000 de lire sterline pe an pentru a o împrumuta de la el. În noiembrie 2021, liderul consiliului, Ted Latham, a emis o declarație pentru a „îndrepta lucrurile” cu privire la pierderea iminentă de către oraș a picturii murale Banksy. Latham a spus că a fost informat că lucrarea va fi mutată într-o expoziție în Peterborough, adăugând:

„Au avut loc discuții privind aranjamentele viitoare și potențialul ca lucrarea să rămână în Port Talbot, dar consiliul a fost informat că va trebui să îndeplinească costurile demontării și instalării sale într-un nou loc, pentru a continua să acopere asigurarea și să plătească o taxă de aproximativ 100.000 de lire sterline pe an pentru împrumutul lucrării. (Ca atare) s-a estimat că acest cost al înlăturării și mutării într-o altă locație (chiar și fără asigurare care să acopere operațiunea de mutare) a Season’s Greetings ar fi de aproximativ 50.000 de lire sterline.”

Mulți au numit-o o „ocazie ratată” de a revitaliza orașul, inclusiv actorul Michael Sheen care a crescut în Port Talbot și care a criticat luna aceasta mutarea operei de artă din Țara Galilor în Anglia.

Aceasta va fi îndepărtată dintr-o singură bucată după ce a fost închisă într-o carcasă de protecție special concepută, realizată de compania de proiectare și construcție Egg Group.

Societatea de conservare Banksy își propune să strângă fonduri prin mici lucrări exclusive de artă NFT semnate Banksy pentru a finanța conservarea “Felicitării de sezon” și a altor lucrări și pentru a se asigura că acestea vor fi expuse publicului în viitor.

scroll to top