Închide

O săptămână de grevă a lucrătorilor în salubritate a îngropat Parisul sub gunoaie

Avatar
Gunoaie Paris

Sursa foto: Twitter / @France3Paris.

Timp de citire: 2 minute

Peste 5.400 de tone de deşeuri au rămas necolectate la Paris, duminică, în a şaptea zi de grevă a gunoierilor, care se opun reformei pensiilor, a anunţat Primăria pariziană, relatează agenția France-Presse, citată de News.ro,

Cele trei puncte de incinerare din apropierea capitalei franceze rămân în continuare închise, în timp ce tomberoanele de gunoi sunt pline până la refuz în unele cartiere şi ocupă trotuarele, alături de saci plini cu deşeuri menajere.

Agenţia metropolitană pentru deşeurile menajere Syctom a declarat că redirecţionează pubelele către alte 15 locuri de tratare sau de depozitare şi că nu a solicitat, deocamdată, intervenţia poliţiei pentru a pune capăt blocării centrelor sale.

Angajaţii Primăriei sunt responsabili de colectarea deşeurilor în jumătate din districtele pariziene, iar cealaltă jumătate este gestionată de furnizori privaţi de servicii.

Avizul de grevă al sindicatului reaminteşte că în prezent, gunoierii şi şoferii serviciilor de salubritate se pot pensiona la 57 de ani, iar dacă reforma pensiilor va fi adoptată, vârsta de pensionare va creşte la 59 de ani.

“Marea majoritate a personalului din departamentul de gestionare a deşeurilor şi a apei are o speranţă de viaţă cu 12 până la 17 ani mai mică decât restul forţei de muncă”, a declarat sindicatul, care se află, de asemenea, în negocieri pentru reclasificarea salariilor şi evoluţia carierei gunoierilor.

Pe străzi, trecătorii intervievaţi duminică de AFP au declarat că “înţeleg mişcarea de protest” a gunoierilor, dar sunt îngroziţi, pe de altă parte, de şobolanii şi şoarecii pe care îi văd.

Comercianţii de produse alimentare în special sunt disperaţi. Într-o piaţă, gunoaiele acumulate aveau peste un metru înălţime.

Senatul francez a adoptat planul nepopular de reformă a pensiilor al președintelui Macron

Senatul francez a adoptat sâmbătă planul nepopular de reformă a pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, cu 195 de voturi pentru și 112 voturi împotrivă, un proiect de lege a cărui măsură cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani.

După ce Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta va fi revizuit de o comisie mixtă de parlamentari ai celor două camere ale Parlamentului francez, probabil miercuri.

Dacă această comisie va fi de acord asupra textului, un vot final în ambele camere este probabil să aibă loc joi, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară (Adunarea Națională – Assemblée nationale), unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților pentru o majoritate.

scroll to top