Închide

Oamenii mănâncă zilnic aproape 4 milioane de porci și 1 milion de vaci

Avatar
Top view raw meat marbled beef. Top blade steak on wooden cutting board with cook utensils and seasoning

Fotografie de Sergey Kotenev pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Deși consumul de carne în Europa stagnează, acesta este în continuare aproape de două ori mai mare decât media mondială. La nivel mondial, 900.000 de vite, 3,8 milioane de porci și 200 de milioane de pui sunt sacrificate în fiecare zi.

Consumul de carne al omenirii continuă să fie extrem de ridicat. În 2021, la nivel mondial au fost consumate 360 ​​de miliarde de kilograme de carne. Asta înseamnă o dublare față de 1990, datorată creșterii nivelului de trai din multe zone emergente.

În medie, 900.000 de vite, 3,8 milioane de porci și 200 de milioane de pui sunt animalele sacrificate în fiecare zi, conform cifrelor organizației „Our World in Data” (OWID) citate de KleineZeitung. Există, de asemenea, oi, capre, pești și alte animale care nu intră la calculul de mai sus.

În Europa, consumul de carne pe cap de locuitor stagnează încă din anii 1990; cel mai recent, a fost înregistrat la puțin sub 80 de kilograme de persoană pe an. Dar aceasta este încă de două ori mai mare decât media globală. În Asia se servesc doar 30 de kilograme de carne de persoană, iar în Africa se servesc puțin peste 15 kilograme de carne pe masă. În America de Nord (100 de kilograme) și recent, după o creștere rapidă în ultimele decenii,  în America de Sud (cel mai recent 82 de kilograme), se consumă mai multă carne de persoană decât în ​​UE.

Deși cifrele reflectă cantitatea de carne disponibilă înainte de partea rezultată în deșeuri din gospodării, consumul real este, prin urmare, ușor mai mic, notează OWID.

Probleme etice

Pe lângă întrebările etice legate de creșterea animalelor, consumul ridicat și în creștere de carne ridică și întrebări ecologice concrete.

37 de milioane de kilometri pătrați în întreaga lume sunt utilizați pentru producția de carne și lapte, ceea ce corespunde întregii zone a Americii de Nord și de Sud combinate. Dacă omenirea ar trece la o dietă pur bazată pe plante, utilizarea terenurilor pentru agricultură ar scădea cu 75%.

Evitarea cărnii de vită și a produselor din lapte de vacă ar avea cel mai mare efect. Într-o țară central-europeană precum Austria, de exemplu, statisticile pentru 2021 arată un consum de carne pe cap de locuitor de 77,8 kg, dar în anii 1990 aceasta încă mai avea peste 100 de kilograme consum de carne per capita.

scroll to top