Olandezii vor reduce producția de energie eoliană de două ori pe an, dintr-un motiv surprinzător

,
Autor:    -  
nature, sun, sunset
Fotografie de garten-gg pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deși tranziția energetică a Olandei se bazează într-o măsură covârșitoare pe turbinele eoliene instalate atât la țărm, cât și în largul mării, autoritățile olandeze au constatat că funcționarea acestora este fatală multor păsări, mai ales celor ale căror culoare de migrație se află tocmai în zona în care sunt situate turbinele. Acum oficialii spun că au o soluție pentru a le cruța viața, scrie Bloomberg.

Consultând rezultatele unui proiect realizat împreună cu Universitatea din Amsterdam, ministrul olandez pentru Climă și Politică Energetică, Rob Jetten, va cere unor parcuri eoliene din Marea Nordului să încetinească viteza cu care se rotesc palele turbinelor eoliene de două ori pe an, în timpul migrației păsărilor, pentru a asigura trecerea în siguranță a viețuitoarelor, conform unor măsuri guvernamentale luate în considerare de olandezi și consultate de Bloomberg.

Guvernul intenționează să demareze un proiect-pilot în acest sens pe parcursul sezonului migrator care urmează.

Cercetătorii pot să estimeze cu destulă exactitate culoarele de migrație a păsărilor cu până la două zile înainte de trecerea lor prin zonele vizate, oferind companiilor de energie și rețelelor electrice suficient timp pentru a-și ajusta operațiunile.

În luna octombrie a fiecărui an, milioane de păsări traversează Marea Nordului în căutarea unor locuri mai calde, urmând să facă drumul de întoarcere înaintea sezonului estival, undeva până în luna mai.

Multe dintre păsările migratoare sfârșesc prinse între palele turbinelor eoliene offshore olandeze, al căror număr urmează să crească vertiginos în perioada următoare, fiind considerate o parte esențială a tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Palele turbinelor vor încetini până la doar două rotații pe minut timp de 12 până la 48 de ore, permițând păsărilor să poată trece nestingherite, conform planurilor autorităților de la Amsterdam.

Aproximativ 50.000 de păsări mor în Olanda în fiecare an din cauza turbinelor eoliene, potrivit Amsterdam Wind, o inițiativă comună a patru dintre cele mai mari companii energetice din țară.

Încă nu este clar cât îi va costa acest plan pe operatorii de parcuri eoliene, care vor trebui să suporte consecințele financiare ale producției scăzute de energie în perioada respectivă.

Însă, dacă proiectul-pilot se va derula cu succes, acesta ar putea fi implementat în toate parcurile eoliene și ar putea fi aplicat tuturor facilităților de producție a energiei eoliene care se vor construi și în viitor.

Ca parte a strategiei naționale în domeniul energiei, guvernul olandez intenționează să crească capacitatea parcurilor eoliene offshore la 21 GW până în 2030, de la doar 4 GW în prezent.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!