Oligarh rus: Rusia nu mai este o țară europeană, ci asiatică. ”Am putea rămâne fără bani în 2024!”

, ,
Autor:    -  
Steagul Rusiei pe acoperișul Operei din Novosibirsk. Fotografie de Misha Yurov pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Miliardarul rus Oleg Deripaska, sancționat de Occident după invadarea Ucrainei de către armatele Kremlinului și aflat pe lista de sancțiuni a SUA încă din 2018, anticipează că vistieria statului rus ar putea să ajungă la fund anul viitor și, pentru a nu ajunge în această situație, ar avea nevoie de investiții masive din țările ”prietenoase”, pentru a înlătura efectele grave ale sancțiunilor occidentale asupra economiei.

”Deja de anul viitor nu vor mai fi bani. Vom avea nevoie de investitori străini”, a spus Deripaska într-o intervenție pe care a susținut-o joi, în marja Forumului Economic de la Krasnoyarsk, în Siberia, citat de Bloomberg.

Fondurile sunt acum pe terminate și, din această cauză Rusia începe deja să se clatine, a spus Deripaska, fondatorul companiei Rusal International, cel mai mare producător de aluminiu din lume, în afara celor din China.

Comentariile lui Deripaska sunt printre cele mai fruste făcute de un lider de business din Rusia, în condițiile în care guvernul de la Moscova încearcă să strângă cureaua marilor companii rusești, după ce anul trecut s-a încheiat cu un deficit bugetar record, tendință care s-a continuat și în primele luni ale noului an.

Autoritățile intenționează să colecteze venituri bugetare suplimentare grație unor modificări propuse la modul în care sunt impozitate companiile petroliere. În plus, altă modalitate de colectare de venituri suplimentare ar fi impunerea unei noi taxe, plătibile o singură dată, de la marii producători de mărfuri.

Rusia a înregistrat o surprinzătoare creștere a cheltuielilor de capital anul trecut, însă recent perspectivele au devenit mai sumbre, cu atât mai mult cu cât masivele cheltuieli militare pun o presiune sufocantă asupra finanțelor publice.

Deripaska, un oligarh slobod la gură

Deripaska a fost sancționat de Statele Unite încă din 2018, fiind plasat, în urmă cu un an, și pe lista sancțiunilor europene, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În chestiuni de politici economice, el s-a remarcat și în trecut drept o personalitate extrem de vocală. În plus, la puține zile după declanșarea ”operațiunii militare speciale” a Kremlinului în Ucraina, Deripaska a cerut oprirea activităților militare și pace, însă, ulterior, mai ales în ultimele luni, a adoptat o atitudine mai precaută cu privire la această temă.

În intervenția sa de joi de la Krasnoyarsk, Deripaska a spus că ”edificarea capitalismului de stat nu este o opțiune” și a avertizat asupra presiunilor ”grave” pe care le au drept efect sancțiunile occidentale.

”Rusia ar trebui să continue să își dezvolte economia de piață. Un investitor străin se va uita la modul în care face bani investitorul rus, care sunt condițiile din Rusia, în ce condiții își desfășoară el activitatea.”

Ca atare, țările cu ”resurse serioase” pot să fie socotiți pe lista posibililor parteneri pentru Rusia, a mai spus el. Astfel, guvernul de la Moscova trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, cu libertăți economice și concurență sporită, potrivit magnatului rus.

Cât privește perspectiva unor colaborări economice internaționale ale Rusiei, el spune că, deși multe dintre cele mai mari economii ale lumii se situează pe poziții opuse celor ale Rusiei, țara își încă păstrează accesul la piețe externe cu o populație de 4,5 miliarde de oameni și care reprezentă un PIB cumulat de 30 de trilioane de dolari, a spus el.

”Ne gândiserăm la noi ca la o țară europeană. De-acum încolo, în următorii 25 de ani, va trebui să ne explorăm mai mult trecutul nostru asiatic”, a mai adăugat Deripaska.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!