Închide

OMV-Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep. Când încep exploatările?

Avatar
Gaze Marea Neagra

foto: e-nergia.ro

Timp de citire: 2 minute

OMV-Petrom și Romgaz anunță decizia finală de exploatare a zăcămintelor de mare adâncime de gaze din Marea Neagră. Producția va începe în 2027, cu o investiție de 4 miliarde de euro, și va asigura consumul (la nivelul actual) al României pe 10 ani.

Un comunicat oficial al celor două companii anunță, miercuri dimineața datele comerciale finale ale investiției:

  • Proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri;
  • Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare a proiectului de până la 4 mld. euro;
  • România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale;
  • OMV Petrom estimează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei, în 2030.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: 

“Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor – toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice”.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului, potrivit Biziday.

Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performantei noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrica şi reducerea emisiilor.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D si două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. EUR.

scroll to top