ONU: Sunt necesare 23,4 miliarde de dolari pentru lupta împotriva Covid-19
Miliarde în plus sunt necesare pentru a aproviziona populaţia lumii cu vaccinuri şi medicamente împotriva COVID-19 până în septembrie 2022, a apreciat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează DPA, potrivit RoHealthReview.
Agenţia ONU a estimat acest necesar la 23,4 miliarde de dolari.
Suma ar contribui la prevenirea a cel puţin cinci milioane de potenţiale decese şi ar scuti economia globală de peste 5,3 miliarde de dolari.
Distribuţia inegală a vaccinurilor şi medicamentelor de până în prezent împiedică încheierea în curând a pandemiei de coronavirus, a spus OMS. Acest lucru creşte riscul de apariţie a unor variante noi şi mai periculoase ale coronavirusului, împotriva căruia vaccinurile şi medicamentele anterioare nu sunt suficient de eficiente.
Până în prezent, doar 0,5% din vaccinurile disponibile au fost utilizate în cele mai sărace ţări, deşi ele reprezintă 9% din populaţie, a indicat OMS.
„Dacă cele 6,8 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global până în prezent ar fi fost distribuite în mod echitabil, am fi atins până în prezent obiectivul de 40% în fiecare ţară”,
a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit biroului OMS în Africa, doar 10% din cele 54 de ţări din regiunea africană vor atinge obiectivul de 40% până la sfârşitul anului, în cazul în care nu se întreprind demersuri semnificative.
Banii urmează să fie direcţionaţi către Acceleratorul ACT. Acesta este un program internaţional creat de ONU pentru a accelera accesul echitabil la mijloacele de luptă împotriva COVID-19. ACT este prescurtarea pentru „Access to Covid Tools” („Acces la Instrumente COVID). Acesta include programul de vaccinare COVAX, precum şi programele pentru teste COVID-19 şi medicamente.
COVAX a livrat peste 425 de milioane de doze de vaccin în 144 de ţări. Programul a investit în cercetarea vaccinurilor prin intermediul depozitelor din ţările bogate şi, în schimb, toate ţările au avut posibilitatea să facă comenzi prin COVAX.
Majoritatea ţărilor bogate şi-au asigurat mare parte din necesarul de vaccinuri prin contracte separate cu producătorii. Prin urmare, nu există suficient vaccin disponibil pentru COVAX, a criticat OMS.