Închide

Ozempic ar putea forța producătorii de alimente nesănătoase să își rescrie planurile de joc

Avatar
burger, fries, food

Fotografie de Adelkazaika pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Companiile care comercializează alimente nesănătoase trebuie să își ajusteze modelele de afaceri pentru a contracara popularitatea tot mai mare a medicamentelor pentru slăbit – sau riscă să își îndepărteze investitorii, potrivit celui mai recent sondaj Bloomberg Markets Live Pulse.

Aproape trei din patru respondenți au declarat că firmele care produc sau comercializează alimente zaharoase, grase sau ultraprocesate ar trebui să-și revizuiască planurile de joc, fie prin reducerea porțiilor, ajustarea rețetelor sau renunțarea totală la active. Puțin peste un sfert dintre cei 303 respondenți cred că Big Food poate aștepta amenințarea emergentă a medicamentelor care suprimă pofta de mâncare, precum Zepbound, Ozempic și Wegovy.

“Provocarea în lumea dezvoltată constă mai puțin în creșterea consumului de calorii și mai mult în reorientarea acestor calorii către alimente mai sănătoase”, a declarat Mayssa Al Midani, managerul principal al fondului de nutriție al Pictet Asset Management. “Trebuie să ne asigurăm că investim în companiile care au expunerile potrivite pe categorii, precum și în cele care au capacitatea de a inova și de a se adapta la aceste vremuri.”

Alimentele nesănătoase sunt de ani de zile nedorite în portofoliile unor investitori. Dar acest lucru a fost limitat în principal la administratorii de fonduri care se concentrau asupra aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), fără a obține niciodată genul de apeluri la dezinvestire pe scară largă care au zguduit uneori sectoarele combustibililor fosili, jocurilor de noroc și armelor de foc. Acest lucru se schimbă, în mare parte datorită noii clase de medicamente prescrise pentru diabet și obezitate.

“Considerarea alimentelor nesănătoase drept “noul cărbune” este destul de puternică”, a declarat Kate Hewitt, specialist în ESG și impact la Montanaro Asset Management. “Există câteva distincții importante, dar, la fel cum renunțarea la cărbune este determinată de nevoia urgentă de a aborda schimbările climatice, renunțarea la dietele nesănătoase este esențială pentru a combate obezitatea și bolile netransmisibile și costurile de sănătate asociate acesteia.”

Tratamentele, despre care Bloomberg Intelligence estimează că ar putea reprezenta o piață de 80 de miliarde de dolari în 2030, încetinesc digestia și îi ajută pe utilizatori să se simtă sătui mai mult timp. Acest lucru are deja un impact asupra alimentației. Walmart Inc. cel mai mare retailer de produse alimentare din SUA, a declarat în octombrie că ascensiunea fulminantă a medicamentelor a început să reducă numărul total de calorii cumpărate de cumpărători.

La începutul acestei luni, directorul general al Novo Nordisk A/S, producătorul Ozempic, a declarat că primește telefoane de la directori generali din domeniul alimentar “speriați” care caută detalii despre noile medicamente.

Aproape unul din patru respondenți la sondaj a declarat că și-a modificat deja deciziile de investiții din cauza medicamentelor populare, în timp ce doar 15% au declarat că noile știri despre tratamentul obezității nu vor mișca piețele în viitor. Pentru marea parte a respondenților care văd evoluții majore în viitor, majoritatea se așteaptă ca următoarea mare descoperire să fie o pastilă sau o altă opțiune mai convenabilă care să ajute oamenii să piardă kilograme fără inconvenientele unei injecții săptămânale.

Novo a dezvoltat deja o versiune orală, dar aceasta necesită cantități mari de ingredient activ semaglutide, utilizat și în versiunile injectabile.

Producătorul de medicamente a declarat că trebuie să găsească cea mai bună modalitate de a gestiona aprovizionarea.

scroll to top