Pandemia, ultimul val | Efectele nocive asupra sănătății mintale vor lovi cel mai mult tinerii
Se apropie un al patrulea (?) val al pandemiei, caracterizat de anxietate, adesea epuizare și boli mintale. Un nou studiu sugerează că tinerii vor fi cel mai puternic afectați de costurile economice în creștere ale pandemiei, iar, de aici, un întreg șir de efecte.
Experiențele anterioare ale umanității par să ne spună că sănătatea mintală a fost grav afectată de pandemie, dar puțini i-au estimat costurile economice. Un raport intitulat ”Generația coronavirus. Cum te faci mare într-o pandemie”, realizat de Institutul Economic Polonez, face exact acest lucru și a constatat că tinerii se confruntă cel mai mult cu problemele economice care au survenit în urma crizei sanitare, scrie Deutsche Welle (DW).
Creșterea anuală generală a costurilor din cauza problemelor de sănătate mintală legate de COVID-19 în rândul tinerilor este estimată la 0,49% din PIB la nivel mondial, adică circa 407 miliarde de dolari, se spune în studiului institutului polonez.
Această sumă include 185 de miliarde de dolari în cheltuieli suplimentare directe pentru sistemele de sănătate, 79,6 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea programelor de asistență socială și 141,9 miliarde de dolari în costuri indirecte legate de scăderea ocupării forței de muncă și de scăderea productivității, se arată în raport.
Profesioniștii din domeniul sănătății mintale au căzut de acord că am putea fi martorii unei crize majore. Acest ”ecou al pandemiei” va aduce o creștere dramatică a problemelor de sănătate mintală în urma pandemiei COVID-19, a declarat pentru DW David Dozois, profesor la Universitatea Western Ontario.
Dozois a relatat despre un sondaj realizat de Institutul de Cercetare pentru Sănătate Mintală al Canadei, care a arătat că grupa de vârstă între 18 și 34 de ani se confruntă cel mai mult cu astfel de probleme din cauza COVID-19.
Cei la care s-au raportat cele mai slabe scoruri în ce privește sănătatea mintală au fost adulții tineri și persoanele care au avut dificultăți financiare sau nu au putut primi îngrijiri pentru alte afecțiuni medicale. Privarea de somn și lipsa exercițiilor fizice sau a socializării față în față au crescut, de asemenea, riscul agravării stării sănătății mintale, notează raportul canadian.
”Oameni din toate categoriile sociale au fost puternic afectați de COVID-19, deși diferitele grupe de vârstă tind să difere în ceea ce privește tipurile de factori de stres pe care îi întâmpină”, a declarat Steven Taylor, profesor și psiholog clinician la Universitatea din British Columbia, autorul cărții ”Psihologia Pandemiilor”.
Datele oficiale arată că în Marea Britanie, până la mijlocul anului 2020, aproape unul din cinci adulți a experimentat o formă de depresie, acest lucru aproape dublând procentul înregistrat în perioada dinaintea pandemiei, conform celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie.
”În ultimii ani buni, s-a manifestat o creștere a numărului de tineri care se confruntă cu probleme de sănătate mintală și este îngrijorător să constatăm că această tendință a fost amplificată în mod semnificativ din cauza COVID-19”, a declarat Simon Evans, lector în neurologie la Universitatea din Surrey, pentru DW.
Cauzele
Raportul institutului polonez menționează că sănătatea mintală a fost deteriorată de reducerea oportunităților de pe piața forței de muncă, de perspectivele mai slabe pentru ocuparea forței de muncă stabile, de consecințele izolării sociale și de stresul rezultat din efectele potențiale ale infectării cu SARS-CoV-2.
În același timp, raportul notează că au fost înregistrate mai puține căsătorii, mai multe divorțuri, fertilitate redusă, creșterea frecvenței diferitelor patologii psiho-sociale, pe fondul comiterii de infracțiuni sau al abuzului de alcool.
În timpul pandemiei, sprijinul financiar pentru serviciile critice de sănătate mintală a fost înghețat în 93% din țările din întreaga lume, potrivit OMS, în timp ce cererea de sprijin pentru sănătatea mintală a continuat să crească.
Soluții posibile
Când se va apropia finalul pandemiei, vor fi destule lucruri care vor trebui făcute pentru a preveni o nouă criză publică, de această dată pe tema sănătății mintale, consideră profesorul Steven Taylor.
”Este crucial ca guvernele să găsească modalități de a compensa impactul socioeconomic pe care îl vor resimți oamenii. Efectele pierderii locurilor de muncă sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece în trecut, în timpul recesiunilor economice, creșterea șomajului a fost legată de o creștere a ratei sinuciderilor, în special în rândul bărbaților cu vârstă de muncă”, a explicat el.
”În mod ideal, trebuie să existe o utilizare mai răspândită a unor programe publice precum cele implementate în China în 2020, care implicau programe TV și alte forme de conținut media care să ofere sfaturi despre probleme de sănătate mintală, aplicații web și internet pentru auto-ajutorare, linii telefonice directe dedicate și facilități de teleconferință pentru conectarea oamenilor în dificultate cu practicienii în domeniul sănătății mintale”, a argumentat Taylor.