Închide

Paris | Ușile trebuie să fie închise în magazinele climatizate. În caz contrar, riscă amenzi

Avatar
air conditioner, ac, cool

Fotografie de Mustafa_Fahd pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În Franța, autoritățile iau tot mai multe măsuri de limitare a risipei de energie. În numele economiei, dar și a limitării risipei de energie, iluminatul public este sistat în mai multe orașe. Iar la Paris, Primăria capitalei interzice magazinelor care dispun de aer condiționat să țină ușa deschisă. În caz contrar, amenda este de 150 de euro, potrivit RFI.

În Paris, magazinele climatizate trebuie să mențină ușa închisă pentru a se evita risipa de energie.

Decizia aparține Primăriei capitalei care, vorbește despre necesitatea de a reduce, în perioada actuală, consumul energetic.

Dar, nu în cele din urmă, este o “măsură de bun simț”, spune adjunctul primăriței Parisului.

Parisul nu este primul oraș care obligă magazinele în care funcționează aerul condiționat să își mențină ușile închise. Aceeași măsură a fost luată și de primarii din alte 3 localități, printre care Lyon.

Guvernul, prevede generalizarea măsurii pentru ansamblul teritoriului și ia în calcul o amendă ce poate urca până 750 de euro.

Deja, tot mai multe magazine se conformează deciziei. Iar pentru ca lumea să nu fie dezorientată atunci când vede ușa închisă, lucru atipic în Paris, clienții sunt atenționați că spațiile comerciale sunt, de fapt, deschise și funcționale.

Măsura este valabilă până pe 21 septembrie, dar, ar putea fi prelungită dacă va fi cazul.

Restaurantele, cafenelele și barurile cu terasă nu sunt vizate de măsura administrației locale.

În arondismentul 15 din Paris, am regăsit un magazin cu ușile deschise dar, aerul condiționat nu este pornit.

“Este mai bine decât o ușă închisă”, spune vânzătoarea de aici. Peste drum dar pe aceeași stradă, se află un magazin de prêt-à-porter: “Cred că lumea se va obișnui. În zilele în care a fost prea cald afară, a fost caniculă, am fost obligați să închidem ușile. Dacă le mențineam deschise, era prea cald. Acum, le ținem închise, clienții le deschid, oamenii înțeleg situația”.

Într-o bijuterie, o vânzătoare a decis să închidă ușa magazinului, în ciuda recomandării patronilor ei care îi cereau să le țină deschise.

Pe de altă parte, tot mai multe administrații locale au decis să facă economii și limitează iluminatul public.

În regiunile Nantes și Saint Nazaire, în vestul Franței, există zeci de localități care fac economii și închid, pe cât posibil, luminile din spațiul public.

Există și localități, în care, luminile se aprind pe străzi doar dacă se circulă pe ele.

În Saint-Nazaire, aproape întreg orașul nu este luminat între miezul nopții și 5 dimineața. Ideea primarului nu este nouă, ea a început să fie aplicată, încet – încet din 2018 încoace. Astfel s-a putut vedea că se fac economii. Mai exact, într-un an, s-a economisit echivalentul unui consum mediu pentru 560 de familii.

scroll to top