Închide

Parlamentarii din SUA prezintă un proiect de lege care restricționează accesul Huawei la bănci

Avatar
huawei trump

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Parlamentarii americani au introdus un proiect de lege bipartizan pentru a sancționa compania chineză de tehnologie Huawei Technologies Ltd și companiile chineze de 5G, restricționându-le accesul la băncile americane, potrivit Reuters.

Proiectul de lege, introdus de senatorul republican Tom Cotton și susținut de legislatori precum liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, urmărește să “sancționeze sever” Huawei, precum și alți producători chinezi de 5G “nedemni de încredere”, despre care spun că se angajează în spionaj economic împotriva SUA.

Proiectul de lege va adăuga aceste entități pe lista Specially Designated Nationals (SDN) a Departamentului Trezoreriei, înghețând efectiv accesul la sistemul financiar american.

Huawei nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Ministerul chinez de Externe a declarat că “China se opune cu fermitate generalizării de către SUA a conceptului de securitate națională, (și abuzului său) de putere de stat pentru a suprima întreprinderile chineze”.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat, în cadrul unei ședințe de presă obișnuite, că China va “proteja cu fermitate” drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze după ce legislatorii americani au introdus proiectul de lege bipartizan.

Legislatorii americani au încercat în trecut să limiteze accesul Huawei la băncile americane, propunând un proiect de lege similar în 2020, când președintele Donald Trump era în funcție.

“În ultimii ani, am făcut mari progrese în țară și în străinătate în combaterea încercărilor maligne ale Huawei de a domina 5G și de a fura datele americanilor”, a declarat Cotton,  marți. “Nu putem permite ca Huawei și Partidul Comunist Chinez să aibă acces la datele personale ale americanilor și la cele mai sensibile sisteme de apărare ale țării noastre”, a adăugat el.

În octombrie, procurorii americani au acuzat doi oficiali ai serviciilor de informații chineze că au încercat să manipuleze ancheta Huawei. Cei doi cetățeni chinezi au încercat să recruteze un agent de aplicare a legii din SUA pentru a lucra ca spion al lor, dar recrutul lucra de fapt ca agent al Statelor Unite, au declarat procurorii.

Luna trecută, Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a adoptat norme care interzic noile echipamente de telecomunicații de la Huawei.

scroll to top