Parlamentul European, somat să nu mai folosească Google Ads, din cauza legăturilor cu propaganda rusă

, , ,
Autor:    -  
tech, circle, technology
Fotografie de xresch pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un grup de 24 de europarlamentari din principalele grupuri politice i-au cerut președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, ca instituția pe care o conduce să nu mai folosească serviciile de publicitate Google (Google Ads) din cauza unor rapoarte potrivit cărora banii ar putea fi folosiți pentru a alimenta propaganda Kremlinului, anunță publicația Euractiv.com.

Scrisoarea a fost trimisă cabinetului Robertei Metsola miercuri, în urma unui raport elaborat de platforma Adalytics, autorii acestuia susținând că gigantul Google și-a încălcat propriile standarde de integritate și a indus în eroare agențiile de publicitate. Despre raport, a scris săptămâna trecută cotidianul american The Wall Street Journal.

”Circa 80% din reclamele video afișate de Google pe site-uri terțe trimit spre site-uri web înșelătoare, inclusiv site-uri web ale propagandei ruse deținute de stat și site-uri web care promovează terorismul”, se arată în textul scrisorii, consultată de Euractiv.com.

Scrisoarea, care face trimitere în mod explicit la studiul Adalytics, a fost semnată de 24 de europarlamentari

Cercetarea citată analizează activitatea a peste 1.100 de agenți de publicitate care au desfășurat campanii pe serviciile de publicitate Google între 2020 și 2023. Potrivit concluziilor acesteia, majoritatea celor câteva miliarde de afișări generate au fost false, ceea ce înseamnă că nu au fost văzute de utilizatori, ci doar plasate într-o fereastră pop dezactivată într-una dintre zonele laterale ale paginilor respective.

Autorii studiului au estimat că agenții de publicitate pierd între 6 și 10 miliarde de dolari anual din cauza acestor afișări false.

Printre companiile și instituțiile care au cumpărat astfel de publicitate falsă s-au numărat Parlamentul European, The Wall Street Journal, Guvernul Federal al SUA, dar și câteva companii din topul Fortune 500, al celor mai mari companii americane, după cifra de afaceri.

Un alt studiu recent comandat de Comisia Europeană a subliniat opacitatea pieței de publicitate digitală, plătitorilor de publicitate nefiindu-le disponibile informațiile privind modul concret în care le sunt cheltuiți banii și nici nu au mijloacele specifice pentru a verifica datele de trafic și vizibilitate care le sunt furnizate de marile platforme tehnologice.

Printre site-urile care au beneficiat de practicile înșelătoare ale Google și YouTube se numără site-ul rusesc Pravda, acesta livrându-și reclamele în acest fel pe site-uri terțe, în locul altor plătitori de publicitate.

Europarlamentarii semnatari susțin că banii cheltuiți de UE pentru publicitate digitală nu au voie să ajungă să fie folosiți pentru finanțarea dictatorilor, a unor companii cu reputație dubioasă și a teroriștilor.

”Google face în mod deliberat jocul dictatorilor, trăgând și Parlamentul European în același noroi. Vorbim despre același Parlament care a declarat Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului, în noiembrie 2022”, a declarat europarlamentarul Paul Tang, unul dintre semnatarii scrisorii.

Scrisoarea se încheie prin a-i cere Robertei Metsola să transfere bugetul de publicitate al Parlamentului European către agenții oneste, responsabile și de încredere, să suspende campaniile curente care se desfășoară pe serviciile Google, în special pe YouTube, să auditeze anterioarele campanii de publicitate derulate prin Google și să ceară despăgubiri, în cazul în care se evidențiază dovezi credibile că Google a indus în eroare instituțiile europene.

”Raportul face multe afirmații complet inexacte, bazate pe o eșantionare eronată. Astfel, în mod incorect, raportul susține că cele mai multe cheltuieli ale campaniilor sunt efectuate prin Google Video Partners, deși majoritatea covârșitoare a campaniilor de anunțuri video sunt difuzate pe YouTube. Monitorizăm în mod activ rețeaua Google Video Partners. În situația în care Google constată că o afișare este nevalidă (adică «spam»), atunci plătitorii de publicitate nu sunt taxați”, a declarat un purtător de cuvânt Google pentru Euractiv.com.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!