Parmezanul și șampania nu suportă umilințe. Două forțe agroalimentare se revoltă anti-Nutriscore

, , , ,
Autor:    -  
Parmezan Sampanie
Foto: crummbs.co.uk

Timp de citire: 3 minute

Scorul nutrițional Nutriscore, prezent pe ambalaje în tot mai multe rețele comerciale de pe întreg continentul, pune pe jar două puteri agricole și alimentare ale continentului. Franța și Italia își unesc forțele împotriva Nutriscore. Dar ce le determină să facă asta? Care este de fapt problema celor două țări cu alimentația sănătoasă promovată de scorul nutrițional prezent pe ambalajele produselor alimentare?

Ca parte a „Tratatului de la Quirinale”, nou semnat, cele două țări se alătură unui front comun de luptă împotriva sistemului de etichetare de tip semafor.  Italia și Franța „se angajează să susțină, să protejeze și să promoveze, atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în țările non-UE, Denumirile de Origine și Indicațiile Geografice înregistrate în Uniunea Europeană”.

Iată ce relatează Coldiretti, confederația producătorilor agricoli din Italia, când comentează conținutul „Tratatului Quirinale”, semnat recent. Acordul consacră o secțiune specifică apărării agriculturii și producției alimentare a Italiei și Franței, care se laudă cu tradiții de prestigiu absolut. Coldiretti argumentează:

„Lupta împotriva agropirateriei internaționale unește cele două țări. De fapt, afectează produsele italiene simbolice precum Parmigiano Reggiano DOP și Prosecco, dar și pe cele franceze precum Champagne, Beaujolais, Brie și Camembert”.

Liderii agriculturii europene nu suportă “semaforizarea”

Agricultura italiană se află în prezent pe primul loc în Europa ca valoare adăugată, cu 31,3 miliarde de euro, înaintea Franței (30,2 miliarde).Relațiile dintre cele două țări au fost întărite și de declarațiile ministrului francez al Agriculturii, Julien Denormandie.

În ceea ce privește etichetarea „semafoarelor” alimentare, așa-numitul Nutriscore, el a spus că guvernul francez nu o va face niciodată obligatorie decât dacă va fi stabilită de UE, precizând că se creează o sinergie importantă cu Italia în urma nedumeririi exprimate de Prim-ministrul Italiei Mario Draghi. Această atitudine întărește frontul țărilor care se opun acestui sistem de etichetare a alimentelor.

Asociațiile și instituțiile italiene l-au considerat întotdeauna înșelător, discriminatoriu și incomplet, deoarece în mod paradoxal ajunge să excludă din alimentație alimentele sănătoase și naturale, doar făcând raportarea la suta de grame, de exemplu, ceea ce nu este corect pentru un produs precum parmezanul, care se consumă în cantități recomandate mici, de circa 20 de grame.

Odată cu semnarea Tratatului de la Quirinale, 

„Italia și Franța acționează împreună la nivel european pentru a promova reziliența, sustenabilitatea și tranziția sistemului agricol și agroalimentar, asigurând în același timp suveranitatea alimentară a Uniunii Europene. În acest sens, susțin măsuri în favoarea luptei împotriva risipei alimentare și a managementului riscurilor, precum și proiecte de dezvoltare durabilă în cadrul lanțurilor de aprovizionare agroalimentară și agriculturii ecologice”,

menționează tratatul, citat de ItalianFood.

Vă reamintim că foștii concurenții ai consorțiilor de brânzeturi DOP Parmigiano Reggiano și DOP Grana Padano s-au unit pentru prima dată într-un consiliu de administrație comun pentru a spune nu sistemului de etichetare a alimentelor Nutriscore.

De unde furia italienilor?

Fiecărui aliment, printr-un algoritm care ia în considerare caloriile, cantitatea de grăsimi și zaharuri, i se atribuie apoi o culoare și o literă parametrizate unei cantități standard de produs (de exemplu, 100 grame). Însă instrumentele bazate pe aceste principii de clasificare sunt „înșelătoare pentru consumatori” – conform celor două consorții. Acestea reclamă că, de fapt, „consumul real de produse este legat de ‘cantități absolute arbitrare’ care nu corespund cantității plasate la baza algoritmului”.

Mai mult, „aceste sisteme nu iau în considerare echilibrul dintre diferitele alimente dintr-o dietă și nici caracteristicile organoleptice generale ale produsului în sine”, reclamă italienii (detalii aici).

Brânzeturile sunt penalizate în special datorită prezenței grăsimilor, indiferent de faptul că furnizează numeroși nutrienți strategici: calciu, acizi grași funcționali, vitamine liposolubile, aminoacizi esențiali. Toate elementele valoroase pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, după cum declară italienii.

După succesul Nutri-Score la nivel european, de observat reacția italienilor și francezilor la lansarea în curând a unei noi etichete frontale a ambalajelor, ce va măsura și impactul alimentelor asupra mediului înconjurător, și anume noua Eco-Score.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!