Închide

Parndorf, pământ românesc! Asalt la shopping. Ardelenii s-au “unit” cu Austria tocmai de Ziua Națională

Avatar
Romani La Parndorf

Transilvania s-a "unit" cu Austria de Ziua Marii Uniri. Foto: Carol Vlad, pentru www.AFACERI.news

Timp de citire: 3 minute

Zilele libere din minivacanța de Sf.Andrei și Ziua Națională a României i-au făcut pe mulți dintre români, mai ales pe cei din Transilvania și vestul țării, să aleagă o excursie de tip city-break în Occidentul apropiat. Păstrându-ne simțul umorului într-o zi de sărbătoare, după 104 ani de la Unirea Transilvaniei cu România și dezlipirea acesteia de Imperiul Austro-Ungar, românii transilvăneni iau cu asalt Viena și Budapesta, de data aceasta în calitate de turiști, desigur. Opoziția Austriei de a ne primi în Schengen nu ne poate opri să-i “invadăm” comercial. 

Nu este de mirare atâta timp cât cel mai cunoscut și iubit de către români centru de shopping a instituit nici mai mult nici mai puțin decât “Săptămâna Românească de Cumpărături”, cu multe reduceri de sezon care culminează cu bonusul de 10% pentru conaționalii aflați în sărbătoare.

Saptamana Romaneasca De Shopping Parndorf Crop

Micuțul sătuc austriac din landul Burgenland, poarta de intrare a Austriei dinspre est, e situat foarte aproape de autostrada A4, la doar câțiva kilometri de vama ungaro-austriacă Hegyeshalom/Nickelsdorf.

Sursele AFACERI.news aflate la fața locului ne spuneau că, încă de marți după-amiaza, la punctul de achiziție a vignetei austriece se vorbea exclusiv românește. De asemenea, din zece mașini care traversau punctul de control al frontierei, reinstituit la debutul pandemiei – a propos, cum e cu libertatea de mișcare în zona Schengen, Austria?– mai mult de jumătate erau autoturisme românești.

Principala atracție a românilor aflați în minivacanță? Celebrele Târguri de Crăciun vieneze, începând cu cel mai renumit, Marele Târg din Rathausplatz (Piața Primăriei).

Însă până la Viena, românul face o pauză de cumpărături obligatorie la McArthur Glen Designer Outlet din liniștitul, până odinioară, sătuc Parndorf. Aici practic, după aglomerația de la ieșirea de pe autostradă și aventura găsirii unei parcări în mai puțin de jumătate de oră, doar citind plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor realizezi amploarea “asaltului” românesc.

Iar dacă ieși din mașină, poți crede fără exagerări că ești în parcarea unui mall din Cluj, Timișoara, Baia Mare, Sibiu sau Oradea, după dialogurile conaționalilor cu accent preponderent ardelenesc:

“Ni, tu, îți place? Numa’ trijnouă de euro o fo’!”,

își arată mândru nevoie-mare un bistrițean tricoul polo de la Tommy Hilfiger.

Sau o doamnă conațională grăbită, cu accent de Gilău, apăsându-și cu forță portbagajul doldora de haine, își dojenește iubitoare soțul cu ochii spre copiii plictisiți de atâta alergătură:

“No amu’ pucheți mere să vă luaț’ turtă gheaia dulce, c-apăi dup-aia șî plecăm!”

Prietenii AFACERI.news ne spun că miercuri, până pe înserate, nu exista practic niciun magazin din Parndorf în care să nu auzi pe cineva vorbind românește. De la haine de sezon, până la echipamente sportive, costume de schi, ciocolată fină austriacă sau parfumuri și creme scumpe, românii au dat iama în toate. Ca și cum pandemia e de mult uitată, iar recesiunea anunțată e o glumă pentru ai noștri.

Romani In Austria La Parndorf
Foto: Carol Vlad, pentru www.AFACERI.news

Ce a surprins (din nou, pentru a câta oară?) este atenția pe care managerii outlet-ului din Parndorf o acordă clienților străini, de data aceasta români. De ce spunem asta? Centrul de cumpărături, fiind extrem de atent la calendarul zilelor libere cu ocazia Zilei Naționale a românilor și bănuind afluxul de mușterii din România, a instituit și comunicat pe site-ul propriu nici mai mult nici mai puțin decât Săptămâna Românească de Cumpărături. Din 28 noiembrie până în 3 decembrie, așa cum arată captura foto principală de la acest material, scris în seara zilei de Sf. Andrei.

Și nu este doar o amabilitate de PR adresată românilor la ceas de sărbătoare, cum s-ar crede. Nu, doar lucrurile se fac cu rigoare în Burgenland, nu există forme fără fond, cum ne-am obișnuit deja de acasă. Dar această săptămână chiar aduce reduceri speciale suplimentare pentru români în unele magazine. Un excelent vehicul promoțional și publicitar venit din partea retailerului, pentru care merită lăudat.

Parndorf Pamant Romanesc
Mai avuți sau mai temperați la buzunar, ardelenii nu au ratat șansa să-și dea check-in la Parndorf. Foto: Carol Vlad, pentru www.AFACERI.news

Așadar, înarmați cu răbdare, cu portofelul doldora sau cu cardurile pline, venind dinspre Budapesta, Praga sau Bratislava, românii sunt așteptați la cel mai iubit centru de cumpărături din estul Austriei pentru a sărbători Ziua Națională, ce ironic!, în fostul Imperiu. Sau, dacă buzunarele sunt mai goale, măcar pentru a gusta un celebru Brezel austriac, un pahar de Glühwein sau delicioasele Mozartkugeln pe cochetele alei ale outlet-ului, mirosind a scorțișoară, parfum scump și bunăstare.

scroll to top