Pentru prima dată de la criza economică din 2008, averea medie la nivel global a scăzut, în 2022


Autor:    -  
dollar, currency, money
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Averea medie estimată a gospodăriilor la nivel global a scăzut anul trecut, pentru prima dată de la criza financiară din 2008, în condițiile în care inflația și aprecierea dolarului american au șters din portofolii active de aproximativ 11,3 trilioane de dolari, potrivit unui raport al Credit Suisse, publicat marți și citat de Bloomberg.

Averea privată netă totală din întreaga lume a scăzut cu 2,4%, până la un total de 454,4 trilioane de dolari, potrivit raportului Credit Suisse.

Cea mai mare parte a declinului a fost resimțită în gospodăriile din America de Nord și Europa, care au pierdut în total active de 10,9 trilioane de dolari.

Nu toate regiunile au suferit un impact asupra averii medii. În ciuda impactului sancțiunilor, Rusia a înregistrat o creștere semnificativă a averilor în cursul anului trecut, numărul milionarilor ruși crescând cu 56 de persoane, se arată în raportul citat.

America Latină a înregistrat o creștere a averii totale de 2,4 trilioane de dolari, evoluție înlesnită de o apreciere medie a monedelor de 6% față de dolarul american, potrivit raportului.

Cercetarea Credit Suisse analizează deținerile estimate ale unui număr de 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume.

”Evoluția averii medii a dovedit o reziliență remarcabilă în timpul pandemiei de COVID-19, crescând într-un ritm record în 2021. Însă inflația, creșterea ratelor dobânzilor și deprecierea monedelor au provocat o inversare a tendinței în 2022”, a declarat Nannette Hechler-Fayd’herbe, șefa diviziei globale de cercetare în economie la Credit Suisse.

La nivelul celor mai bogați oameni din lume, numărul milionarilor a scăzut cu 3,5 milioane de persoane, la aproximativ 59,4 milioane de oameni, iar cei mai bogați 1% din lume dețin acum 44,5% din averea estimată la nivel global.

Experții care au realizat studiul anticipează că 2022 ar putea fi doar o excepție, trendul general fiind, în continuare, ascendent.

La nivel global, averea totală va crește cu 629 de trilioane de dolari până în 2027, adică cu 38%, iar numărul milionarilor ar putea ajunge la 86 de milioane până în 2027 de la aproximativ 60 de milioane în 2022.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!