Perspectivă sumbră a nivelului pensiei de stat pe care ar primi-o un salariat actual

,
Autor:    -  
Pensie Talon
Foto: playtech.ro

Timp de citire: 3 minute

Românii ar trebui să înceapă să economisească bani de acum înainte, deoarece perspectivele pentru pensie par sumbre pentru generațiile viitoare. O analiză realizată de experți financiari ajunge la concluzia că acest lucru va provoca îngrijorare tuturor românilor, în special celor care vor să se pensioneze începând cu anul 2033. Există o probabilitate mare ca pensia pe care o vor primi să reprezinte doar 30% din valoarea salariului lor pe perioada activității în câmpul muncii.

Situația financiară va fi extrem de dificilă pentru acele persoane care au avut un loc de muncă legal și nu au desfășurat activități ilegale. Este evident că impactul financiar va deveni insuportabil, mai ales având în vedere creșterea constantă a costurilor de trai. Conform Antena 3, se pare că Bugetul Național de Pensii este deja într-o situație nesustenabilă și se estimează că în următorii ani acesta se va confrunta cu un colaps iminent.

Matematica este simplă: numărul angajaților activi care contribuie la sistemul de pensii scade constant, în timp ce numărul românilor care se pensionează este în continuă creștere. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), veniturile medii ale unei familii din România se situează în jurul sumei de 6.200 de lei lunar, însă cheltuielile esențiale necesare se ridică la 4.600 de lei pe lună. Astfel, diferența de 1.800 de lei este destinată în principal vacanțelor și altor cheltuieli.

Pensie de nici 30% față de salariul actual

Conform unei analize citate de B1 TV peste 1,58 milioane de români angajați în România sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Această situație este predominant întâlnită în sectoarele construcțiilor, transportului rutier de mărfuri și comerțului cu amănuntul. Cu toate acestea, există și o altă explicație pentru această realitate. Mulți angajatori continuă să plătească salariul minim pe economie oficial, iar o parte din remunerație este primită de către angajați la negru”.

Chiar și în această situație, un individ care câștigă 4000 de lei pe lună și se apropie de pensie se poate confrunta cu o pensie de doar 1200 de lei, o sumă considerată ridicolă în zilele noastre. Din păcate, sistemul de pensii din România se află într-un colaps, conform avertismentelor specialiștilor, și astfel, singura soluție viabilă ar fi ca oamenii să investească sau să-și pună banii în fonduri private de pensii.

Desigur, mulți români iau în considerare să economisească bani sub saltea” sau să-i țină pe un card, însă trebuie să știe că în decursul a 20-30 de ani, acești bani își vor pierde semnificativ valoarea din cauza inflației. Prin urmare, singura soluție viabilă pare a fi un fond privat de pensii sau orice altă metodă de a investi banii și, cel puțin, de a-i indexa cu inflația pe parcursul a 30 de ani.

“Decrețeii” ies la pensie

Perspectivele pentru viitorul sistemului de pensii în România sunt cu adevărat preocupante. Cu toate că situația actuală este considerată dificilă de mulți, veștile proaste vor veni cu adevărat din 2030, odată ce generația decrețeilor” va ajunge la vârsta pensionării. Estimările arată că până în 2060, unul din trei români va avea peste 65 de ani, în comparație cu doar 20% din populație în 2015.

În perioada 1967-1969, aproximativ 1,4 milioane de persoane s-au născut, ceea ce va conduce la o creștere semnificativă a numărului de pensionari în următorii 10 ani. Acest lucru va pune sistemul de pensii sub o presiune foarte mare și este posibil să se prăbușească sub propria sa greutate.

Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”,

explică analistul fiscal Adrian Bența.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!