Închide

Petrolul începe săptămâna cu prețuri în scădere

Avatar
stock, market, chart

Fotografie de sergeitokmakov pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prețul petrolului a cedat teren luni, sub influența temerilor legate de o încetinire a cererii chinezești din cauza crizei actuale de petrol din această țară. Între timp, prețul aluminiului a coborât mult sub 3000 de dolari/tona.

În jurul orei 09:40 GMT (11:40 am CET), barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în iulie era în scădere cu 2,11%, la 110,02 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a coborât, la rândul ei, cu 2,25%, la 107,30 dolari.

“Prețul petrolului se află sub presiune (…) din cauza îngrijorărilor legate de economia globală, după datele mai slabe privind comerțul chinezesc publicate în cursul nopții, a comentat Victoria Scholar, de la Interactive Investor.

Exporturile Chinei au scăzut în aprilie într-un ritm nemaiîntâlnit din 2020, în condițiile în care izolarea Shanghaiului a afectat puternic activitatea, iar Beijingul a înăsprit restricțiile sanitare. China se confruntă de două luni cu cel mai grav val epidemic de la izbucnirea focarului inițial, la începutul anului 2020.

“Deteriorarea situației din China și încăpățânarea guvernului Xi de a menține o misiune imposibilă vor costa probabil China și economia globală mai mult în ceea ce privește creșterea și cererea de petrol în următoarele luni”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Cu toate acestea, țițeiul începe săptămâna cu vești care ar putea susține prețurile, “deoarece liderii țărilor G7 s-au angajat să interzică petrolul rusesc duminică”, a spus expertul. Această embargou se va face “într-un mod adecvat și motivat”, au scris liderii G7 în comunicatul lor, potrivit  DCNews.

“Întrucât interdicția asupra petrolului rusesc s-a reflectat deja în mare măsură în prețuri, impactul pozitiv va rămâne cu siguranță limitat”, a declarat Ozkardeskaya.

În timp, valoarea aluminiului la Bursa Metalelor din Londra (LME) a scăzut. Prețul metalului se situa la 2.800 de dolari pe tonă, nivel pe care aluminiul l-a atins această marcă pentru prima dată din 4 ianuarie 2022.

Pe 3 martie, costul aluminiului a actualizat maximul istoric, ajungând la 3600 de dolari pe tonă. Creșterea prețului vine pe fondul îngrijorărilor legate de o ofertă suplimentară de metal. Prețul contractelor futures pe trei luni pentru aluminiu a depășit și el recorduri în februarie. Prețul unei tone de aluminiu a fost de 3,53 dolari pe tonă.

scroll to top