Închide

Pierderile economice din Turcia și Siria ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari (agenția Fitch)

Avatar
230207053846 09 Earthquake 020723 Iskenderun Turkey (1)

foto: CNN

Timp de citire: 3 minute

Nu doar că este o tragedie umană incomensurabilă, dar, cele două state vor trebui să facă față și unor pierderi economoce difícil de estimat, deoarece situația evoluează de la un moment la altul, a precizat agenția Fitch într-un comunicat. Regiuni întregi sunt distruse, pe lângă zeci de mii de morți, sunt și zeci de mii de răniți, care sunt nevoiți să locuiască sub cerul liber.

În Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan vorbește despre aproape 3.000 de imobile prăbușite, în 7 regiuni diferite, notează RFI.

El a devenit ținta criticilor după ce a recunoscut că au existat lacune imediat după producerea curemurelor care au devastat zone întregi din Turcia și Siria.

Dar, este o sinceritate rar întâlnită la președintele turc, observă Nora Seni – profesoară la Institutul francez de Geopolitică din Paris:

A fost mai degrabă obligat să o facă deoarece oamenii se întrebau unde este statul în această situație tragică. Turcia este traversată de mai multe linii de falie, este una dintre cele mai active zone seismice din lume. Tot în urma unui cutremur, în ’99, Turcia a schimbat legislația privitoare la construcția imobilelor și a impus reguli mult mai stricte în special în privința rezistenței clădirilor. Iar ceea ce vedem acum, imobile întregi distruse în mai multe orașe înseamnă că nu au fost deloc respectate normele în vigoare”.

Cine este vinovat ?

Nora Seni :

“Cu siguranță guvernul va da vina pe societățile care au construit dar, reprezentanții municipalităților sunt la fel de vinovați, căci ei emit permisele de construcție. Trebuie spus că în 8 din 10 orașe puternic afectate de cutremur, oamenii au votat cu partidul din care face parte Erdogan – Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, conservator). Deci, pe de o parte se putea anticipa acest cutremur, iar în aceste condiții, să acorzi un permis de construcție fără să fie respectate normele în vigoare este strigător la cer.

Pe de altă parte, oamenii au strigat după salvatori, după organisme care să îi ajute să își scoată familiile de sub dărâmături. Guvernul nu a avut un răspuns de urgență la această situație. Observatorii sunt șocați că Erdogan nu a mobilizat armata pentru a participa la acțiunile de salvare. Se știe că primele 48 de ore după un cutremur sunt decisive pentru cei care au fost prinși sub dărâmături.

Dar, una din primele reacții ale Guvernului a fost să filtreze și să încetinească rețeaua Twitter. Toată lumea știe că într-un astfel de moment comunicarea este crucială pentru ca cei blocați să poată fi auziți. Dar, în deplasările sale în aceste zone devastate, Erdogan în loc să ofere un discurs de empatie, i-a amenințat pe cei care difuzează false informații”.

Cu 3 luni înainte de alegerile prezidențiale și legislative, cruciale pentru el, aceste deplasări în teren, pentru a arăta că este prezent, că este alături de oameni, s-ar putea să nu fie suficiente.

Fără niciun dubiu este provocarea cea mai dură la care va trebui să răspundă, din cariera sa de șef al statului. Nu cred că este suficient ceea ce face acum. Are atât de multe pârghii să intervină și ar putea în orice moment să schimbe situația în favoarea sa. Ca să nu amintesc faptul că 80% din media turcă este controlată de Executivul de la Ankara și de apropiații lui Erdogan. Vor conta, da, dificultățile economice, dar în acest moment ele nu vor mai cântări la fel de greu. Acum lumea așteaptă să afle cum se va implica președintele în reconstrucție. Opoziția ar putea să demonstreze că poate să facă un front comun, unit și că este capabilă să propună alte soluții”, mai spune Nora Seni .

scroll to top