Închide

Piețele globale se pregătesc pentru consecințele creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu

Avatar
flag, israeli, israel

Fotografie de edu_castro27 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Războiul dintre Israel și Hamas a accentuat atenția asupra riscurilor geopolitice crescânde pentru piețele financiare, investitorii așteptând să vadă dacă conflictul va atrage și alte țări, ceea ce ar putea duce la o nouă creștere a prețului petrolului și la o nouă lovitură pentru economia mondială, potrivit Reuters.

Israelul a declarat duminică că va continua să permită evacuarea locuitorilor din Gaza spre sud, în timp ce trupele sale se pregătesc pentru un atac terestru asupra Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, ca represalii la atacurile fără precedent ale grupului militant palestinian.

Prețul petrolului a urcat vineri cu aproape 6%, investitorii luând în calcul posibilitatea unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu. Primul indicator al reacției la evoluțiile din weekend va veni probabil atunci când petrolul va începe să se tranzacționeze în Asia, mai târziu duminică.

“Se pare că ne îndreptăm spre o invazie terestră masivă în Gaza și spre o pierdere de vieți omenești pe scară largă”, a declarat Ben Cahill, senior fellow în cadrul Programului de securitate energetică și schimbări climatice de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). “Ori de câte ori aveți un conflict de această amploare, veți avea o reacție a pieței”.

Reacția pieței în ultima săptămână a fost relativ atenuată, deși moneda israeliană shekel a suferit o lovitură puternică.

“Nu am niciun indiciu dacă piețele vor rămâne relativ bine comportate”, a declarat Erik Nielsen, consilier economic șef de grup la UniCredit. “Depinde aproape sigur dacă acest ultim conflict rămâne localizat sau dacă escaladează într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu”.

Indicele S&P 500 a scăzut vineri cu 0,5%. Activele refugiu au văzut cumpărări, aurul crescând cu peste 3% vineri, iar dolarul american atingând un maxim al unei săptămâni.

De asemenea, o extindere a conflictului ar provoca probabil o accelerare suplimentară a inflației și, ca un produs secundar, a ratelor dobânzilor din întreaga lume, a declarat Bernard Baumohl, economist șef global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey.

Cu toate acestea, în timp ce inflația și ratele din alte țări vor crește probabil în acest scenariu cel mai pesimist, Statele Unite ar putea fi o excepție, deoarece investitorii străini vor vărsa capital în ceea ce consideră un refugiu sigur în timpul conflictului global, a precizat Baumohl.

“Ratele dobânzilor ar putea scădea”, a spus el. “Așteptați-vă ca dolarul să se întărească”.

În Europa, economiștii au declarat că ștacheta pentru o nouă majorare a ratei de către Banca Centrală Europeană este ridicată.

Războiul dintre gruparea islamistă Hamas și Israel reprezintă unul dintre cele mai semnificative riscuri geopolitice pentru piețele petroliere de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut.

“Dacă războiul din Ucraina ne-a învățat ceva, este să nu subestimăm efectul geopoliticii”, a declarat economistul european al Nomura, George Moran, în cadrul podcastului săptămânii viitoare al băncii.

Alte piețe energetice ar putea fi afectate, așa cum s-a văzut în evoluțiile recente, cum ar fi oprirea de către Chevron a exporturilor de gaze naturale printr-o conductă submarină majoră între Israel și Egipt.

Este puțin probabil ca majorarea prețului petrolului să aibă un impact semnificativ asupra prețului gazelor din SUA sau asupra cheltuielilor de consum, au remarcat analiștii.

scroll to top