Pilotul campion Titi Aur, despre RCA: “Până acum am fost cei mai proști din Europa”
Campionul de raliu şi expertul în conducere defensivă Titi Aur a vorbit despre o schimbare în România privind despăgubirile cerute în urma accidentelor rutiere.
Titi Aur, pilot de raliu şi expert în conducere defensivă, a vorbit despre o schimbare majoră în ceea ce priveşte despăgubirile pe care le cer firmelor de asigurare victimele accidentelor rutiere.
“În ultimii ani, în ultimii 4-5 ani, românul a învăţat să ceară despăgubiri şi pentru oase rupte, nu numai pentru table îndoite. Pentru că am fost cei mai proşti din Europa până acum, în sensul că atunci când făceam un accident ne plângeam la asigurare: ‘nenea asigurătorul, dă-mi şi mie banii să-mi repar maşina, lasă că oasele se îndreaptă ele cumva’. De fapt, în lume, companiile de asigurări plătesc cei mai mulţi bani pentru victime, pentru despăgubirea victimelor accidentelor rutiere, nu pentru table îndoite. Acum românii au început să ceară bani şi pentru oase rupte şi atunci a crescut prima de asigurare foarte mult”, a explicat, pentru dcnews.ro, Titi Aur.
Titi Aur, pilot de raliu şi expert în conducere defensivă, le-a dat un sfat românilor care vor să-şi cumpere o maşină anul acesta.
“În primul rând eu spun aşa: un om responsabil nu îşi cumpără o maşină cu multe casetofoane şi eleroane, ci îşi cumpără o maşină cu multe airbag-uri. Asta o spun generic. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când îmi cumpăr o maşină mă pot uita ca maşina să fie cât mai şmecheră, cât mai deosebită, cât mai cu eleroane, cât mai de fiţe, sau pot să mă uit la o maşină cât mai sigură, care are mai multe stele NCAP atunci când a fost verificată, care are mult airbag-uri, care are multe sisteme de siguranţă şi active şi pasive.
O maşină are cele două feluri de sisteme: sistemele active sunt cele care lucrează împreună cu şoferul ca să rămâi pe drum – ABS, ESP, controlul tracţiunii, suspensii active – care te ajută să rămâi pe drum şi sisteme pasive care intră şi reacţionează atunci când ai un accident: de la cât de bună este caroseria în sensul să absoarbă cât mai multă energie în cazul unui impact, scaune, centuri, airbag-uri, tot felul de sisteme pasive”, a explicat pilotul Titi Aur.