Închide

Plăpumioara, mon amour | Europenii au dat iama în magazine după pături electrice, chinezii jubilează

Avatar
A sleeping, orange tabby cat

Fotografie de joseph tury pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

2Criza energetică din Europa îi face pe oameni să apeleze tot mai des la o soluție îndepărtată – la propriu – aflată la mii de kilometri distanță: păturile electrice produse în China.

Rapoartele privind exporturile chinezești de pături electrice explică de ce au crescut afacerile unor producători precum UTK Technology Ltd., o companie cu sediul în Shenzhen care vinde și produce pături pe platforma gigantică de comerț electronic Alibaba. Cererea a atins un nivel fără precedent în această lună, confirmă și cei de la Alibaba.

Numărul zilnic de interogații pe motorul de căutare al Alibaba făcute de cumpărătorii europeni au crescut de cinci ori, iar majoritatea oamenilor solicită expediere urgentă, potrivit lui Crane Jin, directoarea generală a companiei UTK. Grupul chinezesc se așteaptă să livreze peste 10.000 de pături în luna următoare spre Europa, scrie Bloomberg.

”Am lucrat multe ore suplimentare în ultimul timp, ca să facem față cererii”, a spus ea.

Europa se pregătește pentru o iarnă grea, în condițiile în care creșterea prețurilor gazelor naturale și criza aprovizionării cauzată de războiul Rusiei din Ucraina determină guvernele să elaboreze planuri de raționalizare a energiei. Clienții casnici, deja afectați de creșterea inflației, caută să facă economie de energie, anticipând că se vor confrunta cu creșteri masive ale facturilor la utilități.

Păturile electrice, dotate cu fire electrice subțiri răspândite în țesătură, pentru a dispersa căldura odată conectate la priză, consumă mai puțin de o treime din cantitatea de energie pe care o necesită cele mai multe radiatoare sau încălzitoare clasice, potrivit estimărilor companiei EnergyAustralia. Diferența se datorează, în mare parte, faptului că păturile au scopul de a încălzi exclusiv corpul utilizatorului, nu întreaga încăpere în care acesta se află.

Și retailerii din Marea Britanie confirmă tendința de creștere în popularitate a păturilor electrice. Lanțul de magazine John Lewis & Partners spune că vânzările de pături electrice au crescut cu 67% față de anul trecut, iar căutările online pentru aceste produse au crescut cu aproape 470%. Păturile se numără printre cele mai bine vândute produse de casă și bucătărie în Marea Britanie și pe platforma Amazon.

Datele vamale publicate de Asociația pentru Electrocasnice din China arată că exporturile totale de pături electrice către Europa au atins 33,4 milioane de dolari în primele șapte luni ale anului, adică aproape dublu față de anul trecut.

Cererea a susținut acțiunile Chengdu Rainbow Appliance Group, un producător de pături cu sediul în provincia Sichuan din China. Firma a transmis, vinerea trecută, într-un raport publicat la bursă că, deși s-a bucurat de un interes crescut pentru comenzi din străinătate, sumele mici implicate și faptul că se concentrează îndeosebi pe piața internă va face ca creșterea vânzărilor să nu afecteze în mod substanțial nivelul profiturilor. Totuși, asta nu i-a descurajat pe investitori: acțiunile companiei au crescut luni până la limita zilnică de 10% impusă de bursa chineză, încheind ședința de tranzacționare la cea mai mare cotație din aprilie 2021 până acum.

scroll to top