PNL și PSD se ceartă pe alegeri comasate, UE a stabilit data pentru europarlamentare. Când vor avea loc?
Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, se arată în textul unei scrisori trimise de ministrul suedez al Afacerilor Europene și adresate președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, în condițiile în care Suedia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în semestrul curent.
Scrisoarea ministrei suedeze Jessika Roswall, trimisă pe 12 mai și consultată de publicația Euractiv.com, este un răspuns la propunerea Robertei Metsola ca alegerile să se organizeze în perioada 23-26 mai. Roswall explică faptul că, din moment ce statele membre nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii unanime cu privire la data alegerilor, actuala lege electorală a UE stabilește, în mod automat, perioada alegerilor la începutul lunii iunie.
”După cum știți, Legea Electorală a UE stabilește că modificarea datelor necesită o decizie unanimă a Consiliului, după consultarea Parlamentului European. Deoarece niciuna dintre datele alternative nu a adunat sprijinul necesar, se vor aplica datele stabilite în Legea Electorală a UE”, a transmis Jessika Roswall.
Întrucât, în mod tradițional, alegerile în România se desfășoară duminica, cel mai probabil vom merge la vot duminică, 9 iunie 2024.
Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024.
Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele. În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.
La alegerile din 2019, aproximativ 60% din cei 705 eurodeputați au fost prezențe noi în Parlamentul European. Potrivit actualelor sondaje, este de așteptat ca și anul viitor mai mult de jumătate dintre parlamentarii UE să fie la primul lor mandat.
O lege electorală veche
În ultima perioadă, legislația electorală din Uniunea Europeană a fost aspru criticată de mai mulți deputați europeni. Dintre aceștia, s-au remarcat Danuta Maria Hubner (din partea Partidului Popular European – PPE) și Domenec Ruiz Devesa (din partea Socialiștilor și Democraților – S&D), ambii cu un istoric bogat de critici pe acest subiect.
Legislația electorală este în vigoare încă din 1976, stabilind condițiile pentru primele alegeri directe pentru Parlamentul European, care au fost organizate în 1979. La peste patru decenii distanță, ea a rămas neschimbată, în ciuda unei lungi perioade în care Uniunea Europeană a cunoscut mai multe valuri de extindere.
Ruiz Devesa a fost raportor al Parlamentului European în ceea ce privește propunerea de a introduce liste electorale transnaționale la nivelul UE, de a permite cetățenilor UE să aleagă un anumit număr – chiar dacă mic – de deputați din alte țări pe o listă comună la nivelul UE și de a face obligatoriu din punct de vedere juridic așa-numita procedură a ”Spitzenkandidat”-ului, adică un candidat la președinția Comisiei Europene care reprezintă partidul politic european care obține cele mai multe locuri în Parlament.
Parlamentul a aprobat propunerea în mai 2022, dar statele membre nu s-au pronunțat încă, în mod individual, asupra textului de lege și este puțin probabil să o facă înainte de următoarele alegeri, ceea ce înseamnă că proiectul de lege va fi abandonat, în această fază.
Problema portugheză
Datele de la începutul lunii iunie 2024 sunt deosebit de problematice pentru Portugalia, întrucât portughezii vor avea zile libere (sărbători legate) în săptămâna respectivă. Ca atare, prezența la vot a populației ar putea fi foarte scăzută.
Consiliul UE nu a găsit alternative la aceste date care să fie viabile și în conformitate cu legislația în vigoare, cu atât mai mult cu cât în săptămânile învecinate aceeași situație legată de sărbătorile legale se va înregistra în alte state membre.