Închide

Poftim, cultură! Supermarketurile unui lanț polonez de magazine se transformă duminica în biblioteci

Avatar
Biedronka20191125 0247

Sursa foto: Biedronka.

Timp de citire: 2 minute

Cel mai mare lanț de magazine alimentare din Polonia – Biedronka – deținut de compania portugheză Jerónimo Martins – a găsit o nouă modalitate de a sfida interdicția impusă de autoritățile naționale de a deschide magazinele de mare suprafață duminica: o parte a magazinelor va fi transformată în bibliotecă.

Lanțul Biedronka este omniprezent în Polonia, afișându-și logo-ul care înfățișează o buburuză (biedronka în limba polonă) în cele mai multe dintre localitățile mai mari sau mai mici ale țării.

Conducerea magazinelor a decis să transforme anumite părți din unele magazine în biblioteci, pentru a putea să le deschidă și duminica, eludând astfel interdicția de funcționare introdusă în legislația poloneză încă de acum 4 ani, potrivit publicației de specialitate Wiadomości Handlowe.

Clienții vor putea împrumuta dintr-o selecție de 140 de cărți folosindu-se de cardurile de fidelitate ”Biedronka”.

Retailerii polonezi au căutat încă din 2018, când a fost introdusă interdicția de deschidere a magazinelor duminica, lacune care să le permită să eludeze legea. Parlamentul de la Varșovia a înăsprit, anul trecut, unele reglementări care anterior le permiseseră supermarketurilor să ofere, de pildă, servicii poștale, astfel încât să poată rămâne deschise și duminica.

În temeiul legii privind restrângerea activităților comerciale în zilele de duminică, această interdicție nu se aplică ”unităților comerciale din spații în care se desfășoară activități din domeniul culturii, al sportului, al educației, al turismului și al agrementului”. Prin această excepție, șefii de la Biedronka au socotit că pot să transforme magazinele în săli și cluburi de lectură sau biblioteci, astfel încât să poată fi deschise duminica.

Într-o primă fază, în această duminică ar putea fi deschise 600 din cele peste 3.000 de magazine ale lanțulului de retail, urmând ca duminica viitoare alte 300 de magazine să se transforme temporar în biblioteci.

Sindicatele din cadrul companiei, precum și mai multe voci din spațiul politic, în special din partea principalului partid de guvernare, PiS (Partidul ”Lege și Justiție”) au reacționat dur și vehement împotriva deciziei. De altfel, Inspecția Muncii a și anunțat că va întreprinde controale în magazinele Biedronka în această duminică.

Biedronka este liderul pieței de retail modern din Polonia, așa încât, dacă magazinele sale vor găsi portița legală de a deschide magazinele duminica, întreaga industrie va fi obligată să facă la fel, a declarat un reprezentant al unei rețele concurente, sub protecția anonimatului, pentru publicația citată.

”Am văzut din plin efectele data trecută, când Biedronka a deschis oficii poștale în magazine, iar noi nu am făcut-o. Ne-a fugit pământul de sub picioare. Clienții noștri mergeau la acele magazine care erau deschis. În consecință, pierdeam din vânzări atât duminica respectivă, cât și sâmbăta și lunea. Nimeni nu își poate permite din nou, mai ales dacă ținem cont de marjele mici la care lucrăm în comerț” explică acesta.

Potrivit surselor citate de Wiadomości Handlowe, decizia luată de Biedronka i-a luat prin totală surprindere pe concurenți, în ciuda informațiilor neoficiale care au apărut în presă încă de acum câteva săptămâni.

Mai mult, situația concurenților se complică din pricină că liderul pieței ia această decizie în perioada vacanței de vară, când mulți dintre angajații din sediile centrale ale rețelelor de magazine sunt în concedii. Înainte ca rivalii săi să aibă timp să reacționeze, să schimbe grafica, să își reorganizeze logistica etc., activități care consumă mult timp, Biedronka îi va câștiga, chiar și temporar, pe unii dintre clienții altor magazine.

scroll to top