Pentru cele mai multe țări europene, T2 2020 a fost fundul de sac istoric, înregistrându-se scăderi economice record, iar Polonia nu face nici ea excepție. Scăderea de 8,2% a PIB-ului țării este cea mai mare din istoria post-comunistă (1989, anul Celei de-a Treia Republici Polone), însă media estimărilor anterioare era de -8,6%, cu unele voci care se așteptau chiar la -12%.
Anterior, cel mai abrupt declin trimestrial s-a înregistrat în 1981, în apogeul unei crizei politice, economice și sociale de mari proporții, când a fost impusă legea marțială și țara și-a declarat falimentul.
Imediat după căderea comunismului, 1990 a fost, de asemenea, un an cu mari dificultăți pentru economia Poloniei, însă scăderile trimestriale de atunci s-au situat între 7 și 7,2%.
De asemenea, în perioada crizei economice declanșate în 2008, Polonia nu a avut nici măcar un trimestru de scădere economică raportat la trimestrul anterior, fiind printre puținele țări din lume care s-a putut lăuda cu aceasta.
Biroul Central de Statistică de la Varșovia (GUS) comentează că ”estimările rapide ale PIB prezentate pentru al doilea trimestru al anului 2020 țin cont de efectele COVID-19 și de instituirea măsurilor guvernamentale pentru contracararea efectelor pandemiei.”
Polonia rămâne printre campionii Europei
Deși declinul este abrupt, privind peisajul european este limpede de constatat că Polonia rămâne una dintre țările cu cea mai bună performanță economică. Doar Lituania (-3,8%) și Finlanda (-4,9%) au raportat scăderi mai mici, în vreme ce scăderea PIB-ului Suediei a fost similar, -8,2%, deși nordicii au avut o abordare a pandemiei mult mai prietenoasă cu economia.
La nivel mondial, doar alte cinci țări au raportat până acum performanțe superioare Poloniei: Indonezia (-5,32%), Coreea de Sud (-2,9%), Kazahstan (-1,8%), Taiwan (-0,73%) și Vietnam, singura țară la nivel mondial care a raportat creștere economică, 0,36%.