Potopul de bani din pandemie a secat: startup-urile tech nu mai sunt atrăgătoare pentru marele capital
Valoarea investițiilor fondurilor de capital de risc în startup-urile tehnologice din Silicon Valley a scăzut anul trecut la niveluri nemaivăzute din 2019, de dinaintea boom-ului spectaculos prilejuit de noile condiții de piață din timpul pandemiei de Covid-19, potrivit celor mai recente date privitoare la finanțările de pe parcursul anului trecut, date publicității de Bloomberg.
În ultimele 12 luni, singura nișă care a făcut cu ochiul investitorilor a fost cea a startup-urilor specializate în inteligența artificială (AI), însă restul industriei de profil a avut mult de suferit. Potrivit primelor date publicate joi de compania de cercetare PitchBook, capitalurile de risc au investit abia 170,6 miliarde de dolari în 2023 în startup-urile tech din SUA, într-un număr de aproximativ 15.000 de tranzacții, cu aproximativ 30% mai puțin decât în 2022.
Situația la nivel mondial a stat chiar și mai prost: în întreaga lume, investitorii au alocat 345,7 miliarde de dolari în startup-uri, în scădere cu 35% față de 2022, nivel al investițiilor mai mic decât în oricare an de după 2017.
Capitalurile de risc reprezintă o parte influentă a ecosistemului global de afaceri. Fondurile de profil au pus umărul în mod decisiv la dezvoltarea companiilor care au transformat business-ul la nivel global, pe lista acestora numărându-se, în timp, giganții de azi precum Amazon, Google sau OpenAI, iar modul în care capitalurile de risc își aleg companiile în care să investească are un impact uriaș asupra creșterii economice globale și a inovației.
Investițiile au scăzut vertiginos de la boom-ul prilejuit de situația din timpul pandemiei, cu un vârf înregistrat în 2021.
”În orice trebuie să se găsească un echilibru”, apreciază Kyle Stanford, analist al fondurilor de capital de risc la PitchBook.
El a adăugat că piața de profil ar putea să continue trendul descendent, de la recordurile raportate în anii anteriori. Deși, în general, capitalurile de risc investesc în companii despre care consideră că au șanse mari de a crește spectaculos, în prezent există în SUA aproximativ 54.000 de companii susținute de fonduri de capital de risc, ceea ce reprezintă un număr excesiv de mare pentru a indica un nivel de echilibru.
De altfel, nici fondurile de capital nu au mai avut anul trecut banii disponibili de care se bucurau în anii precedenți. Banii strânși de investitorii din SUA au scăzut cu aproape două treimi față de 2022 și cu aproape jumătate la nivel global. Fondurile de capital de risc din SUA au strâns 66,9 miliarde de dolari în 2023, iar fondurile globale au adunat de circa 2,5 ori mai mult, adică 160,9 miliarde de dolari.
O posibilă veste ceva mai bună a venit din partea capitalurilor de risc din America Latină. Deși valoarea tranzacțiilor a scăzut la 4 miliarde de dolari – o scădere de peste jumătate față de anul precedent – rundele de finanțare pentru fondurile de capital de risc a adunat cu peste 40% mai mulți bani, până la 2 miliarde de dolari.
Unul dintre fondurile cele mai active în regiunea latino-americană în 2023 a fost Bicycle Capital, o firmă înființată de doi foști directori ai SoftBank Group, care a anunțat un fond de 500 de milioane de dolari pentru investiții dedicate exclusiv Americii Latine.