Ust-Chorna, în ucraineană Усть-Чорна, în germană Königsfeld, este un sat de munte cu 1.500 de locuitori, situat în vestul Ucrainei, mai precis în Carpații Păduroși. Nu întâmplător pare să fie desprins din celebra regiune alpină austriacă Salzkammergut, scrie Der Standard.
În 1775, împărăteasa Maria Tereza a comandat să-i fie livrat lemn din această zonă pentru nevoile monarhiei de la Viena. Așadar, localitatea Ust-Chorna sau Königsfeld a fost fondată de tăietorii de lemne și lucrătorii în prelucrarea lemnului din Salzkammergut-ul Austriei Superioare.

Până în prezent, acolo locuiesc oameni din producția și valorificarea de material lemnos. Iar urmele austriece sunt încă vizibile: pe semnul german de bun venit, pe numele de pe pietre funerare, pe schiurile și steagurile austriece.

Imaginile color cu granulație grosieră ale așezării ucrainene, producție a fotografului vienez Dominik Geiger, au fost făcute în timpul iernii. Acesta a vizitat micuța localitate ucraineană cu puțin peste 1500 de suflete din raionul Tiachiv, oblastul Transcarpatia, surprinzând viețile localnicilor. Dintre care mulți încă vorbesc germană în dialect austriac și astăzi.
Dar de la începutul războiului de agresiune rusesc, aproximativ 400 de oameni au căutat adăpost în sat. Potrivit lui Peter Sojma, viceprimarul din Ust-Chorna/Königsfeld, 50 de tineri din sat au plecat la război. Care război este din ce în ce mai aproape și de liniștitul sat montan, spune Sojma, pentru că primele bombe au căzut deja la 80 de kilometri distanță.
Vineri, Dominik Geiger va prezenta imaginile în cadrul Festivalului de Fotografie din Viena sub titlul „Valea celor uitați”. Acestea sunt apoi vizibile și disponibile și pe galeria hibridă Hello World Gallery.