Închide

Premieră: Cheltuielile globale pentru energia verde le-au egalat pe cele pentru combustibili fosili

Avatar
energy, rethinking, energy transition

Fotografie de 0fjd125gk87 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Pentru prima dată în istorie, cheltuielile globale pentru energia verde le-au egalat, anul trecut, pe cele pentru combustibilii fosili.

Anul trecut, la nivel mondial s-au cheltuit în total 1.100 de miliarde de dolari americani pentru energie verde și alte măsuri de reducere a emisiilor de carbon în sectoarele energetice din lume, potrivit the good news hub, anunță SpotMedia.

Într-un raport recent privind energia curată, publicat de grupul de cercetare BloombergNEF, se prevede că investițiile în energia verde sunt pe cale să depășească cheltuielile pentru combustibilii fosili.

Investițiile în tehnologiile de energie curată sunt pe punctul de a depăși investițiile în combustibilii fosili. Rezultatele noastre pun capăt oricărei dezbateri privind impactul crizei energetice asupra implementării energiei curate”, a declarat Albert Cheung, șeful departamentului de analiză globală al BloombergNEF.

Din totalul de 1.100 de miliarde de dolari, un total record de 495 de miliarde de dolari a fost cheltuit pentru energie regenerabilă, care include biocombustibili, energie eoliană și solară și alte surse regenerabile. Această sumă este în creștere cu 17% față de 2021.

Pe locul doi, la mică distanță, se află cheltuielile pentru electrificarea transporturilor, cu un total de 466 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere impresionantă de 54% față de 2021.

Cele mai mari cheltuieli pe țară au fost făcute de China, care a reprezentat aproape jumătate din cheltuielile totale, cu 546 de miliarde de dolari. Aceasta a fost urmată de SUA, cu 141 de miliarde de dolari, Germania ocupând locul 3, Franța locul 4 și Regatul Unit locul 5 în ceea ce privește cheltuielile totale.

Beneficiile energiei regenerabile nu se limitează doar la reducerea costurilor. Sursele de energie regenerabilă nu emit gaze cu efect de seră și alți poluanți care sunt dăunători pentru mediu și sănătatea umană. Trecerea la energia regenerabilă are potențialul de a reduce poluarea aerului și a apei, de a îmbunătăți sănătatea publică și de a încetini ritmul schimbărilor climatice.

De asemenea, creează noi locuri de muncă și oportunități economice. Sectorul energiei regenerabile angajează deja peste 12 milioane de persoane în întreaga lume, iar acest număr este așteptat să crească în anii următori.

Multe țări au stabilit obiective pentru cantitatea de energie regenerabilă pe care doresc să o producă în anii următori. De exemplu, Uniunea Europeană își propune să producă 32% din energia sa din surse regenerabile până în 2030, în timp ce China își propune să producă 35% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

scroll to top