Închide

Presiune prea mare în Formula 1. “Ar trebui să se relaxeze regulamentul. Dacă vrei 6 roți, asta să ai!”

Avatar
Zak Brown Ceo Mclaren Racing 1

Foto: Erik Junius/motorsport.com

Timp de citire: 2 minute

Formula 1 ar trebui să se gândească să relaxeze regulamentul tehnic acum că a fost introdusă o limită de costuri, consideră Zak Brown, CEO-ul McLaren, citat de Motorsport.com.

Formula 1 ar trebui să relaxeze regulile tehnice acum că există un plafon de costuri, spune Brown. Introducerea unei limite de buget de la începutul anului 2021 a fost determinată de dorința de a egaliza condițiile de concurență și de a se asigura că echipele care cheltuiesc mult nu au un avantaj nedrept.

Cu sistemul actual în funcțiune, Brown consideră că ar trebui să se gândească la dezlănțuirea mai multor inovații în regulile tehnice. El sugerează că, neexistând pericolul izbucnirii unui război al cheltuielilor, șefii F1 nu ar trebui să fie atât de stricți cu alte reglementări.

“Cred că suntem suprareglementați în timp ce ne aflăm sub plafonul de costuri. Dacă ai plafon de costuri, eu aproape că aș merge în direcția opusă: adică: fă ce vrei. Dacă vreți să aveți șase roți, aveți șase roți. Dar asta este suma pe care trebuie să o cheltuiți”, crede Brown.

Brown crede că, dacă ar oferi mai multă libertate echipelor pentru a se uita la idei de stânga, ar ajuta la apariția unor idei noi în serie și ar asigura că mașinile arată diferit.

“Nu știu de ce regulamentele trebuie să fie atât de stricte cum sunt. Cred că dacă ai un plafon de costuri, atunci ar trebui să existe de fapt mai multă libertate tehnică în cadrul plafonului de costuri, așa cum ești guvernat. Cred că atunci ați vedea mai multă inovație și mai multă asumare de riscuri. Mașinile ar arăta și mai diferit. În momentul de față ai două guvernări: totul trebuie să arate exact așa și nu poți cheltui mai mult decât atât. Pur și simplu oprește cheltuielile și fă ce vrei!”, este de părere managerul McLaren Racing, una din cele mai iubite echipe de Formula 1.

Cu toate acestea, F1 și FIA au spus clar că unul dintre motivele pentru care actualele reglementări tehnice sunt atât de stricte este că trebuie să se asigure că echipele nu proiectează mașinile într-un mod care să dăuneze cursei.

Întrebat dacă există pericolul ca planul său să afecteze spectacolul, Brown a spus:

“Ar putea. Dar cred că ar aduce mai multă inovație. Și cred că toată lumea ar învăța unii de la alții. A fost ca atunci când Brawn a făcut difuzorul dublu [în 2009]. Au avut un mare avans, dar, până la sfârșitul anului, s-a echilibrat. Deci cred că s-ar putea obține asta. Cred, de asemenea, că este o parte fascinantă a acestui sport. Dar ăsta ar fi riscul”, conchide prolificul manager F1.

scroll to top