Prețul aurului ar putea atinge în curând un maxim istoric. Și să rămână acolo
Prețul aurului are mai mult spațiu de manevră pe măsură ce băncile globale se luptă, iar Rezerva Federală a SUA ia o altă decizie privind rata dobânzii, putând atinge maximele istorice – și rămânând acolo, potrivit CNBC.
“Un pivot mai devreme al Fed în privința majorării ratelor va provoca probabil o altă creștere a prețului aurului, datorită unei potențiale scăderi suplimentare a dolarului american și a randamentelor obligațiunilor”, a declarat Tina Teng de la compania de servicii financiare CMC Markets. Ea se așteaptă ca aurul să se tranzacționeze între 2.500 și 2.600 de dolari pe uncie.
Investitorii s-au îndreptat către aur și trezorerii, în condițiile în care acțiunile bancare au fost lovite de închiderea Silicon Valley Bank și de implozia Credit Suisse.
Aurul se tranzacționează la 1.940,68 dolari pe uncie. Luni, a depășit 2.000 de dolari, atingând cel mai ridicat nivel din martie 2022. Aurul a crescut cu aproximativ 10% de la începutul lunii martie, când SVB a fost lovită de un atac bancar.
Maximul istoric al aurului a fost de 2.075 dolari în august 2020, potrivit datelor Refinitiv. Cererea din partea băncilor centrale va menține probabil maximul.
“Continuarea achizițiilor de aur de către băncile centrale este de bun augur pentru prețurile pe termen lung”, a declarat directorul general Randy Smallwood de la Wheaton Precious Metals, o companie de streaming de metale prețioase.
Smallwood preconizează că prețul aurului va ajunge la 2.500 de dolari.
Cererea de aur a crescut vertiginos la un maxim al ultimilor 11 ani în 2022, datorită “achizițiilor colosale ale băncilor centrale”, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. Anul trecut, băncile centrale au cumpărat 1.136 de tone de aur, un nivel record al ultimilor 55 de ani.
La sfârșitul lunii martie, Fitch Solutions a prezis că aurul va marca un maxim de 2.075 de dolari “în următoarele săptămâni”. Firma și-a bazat această perspectivă pe “instabilitatea financiară globală”, adăugând că se așteaptă ca aurul “să rămână la un nivel ridicat în următorii ani, comparativ cu nivelurile de dinainte de Covid”.
Craig Erlam, analist senior de piață la compania de schimb valutar Oanda, este de acord cu perspectivele optimiste ale Fitch.
“Cred că este foarte plauzibil să asistăm la o performanță puternică a aurului în următoarele luni. Stelele par să se alinieze pentru aur, ceea ce ar putea face ca acesta să atingă noi maxime în scurt timp”, a declarat acesta. “Ratele dobânzilor sunt la sau aproape de maximul lor, reducerile sunt acum evaluate mai devreme decât se anticipa, pe fondul evoluțiilor recente din sectorul bancar”, a spus Erlam, care a adăugat că el crede că această dinamică va stimula cererea de aur, chiar dacă va coincide cu un dolar mai slab.
Următoarele mișcări ale Fed
Investitorii urmăresc îndeaproape următoarele mișcări ale Rezervei Federale și impactul acestora asupra prețului aurului.
Fed a început marți ședința de două zile, în cadrul căreia se așteaptă ca miercuri să aprobe o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază, deși predicțiile variază în rândul analiștilor.
“În general, Fed va trebui să aleagă între o inflație mai mare sau o recesiune, iar oricare dintre rezultate este optimist pentru aur”, a declarat Nicky Shiels, șeful departamentului de strategie pentru metale de la firma de metale prețioase MKS Pamp. Ea preconizează că aurul se va extinde până la 2.200 de dolari pe uncie.
O slăbire a dolarului ar putea susține prețul aurului, potrivit analistului șef pentru metale prețioase de la HSBC, James Steel, care se așteaptă la o majorare de 25 de puncte de bază din partea Fed.
Aurul și dolarul
“Ceea ce am văzut la începutul săptămânii [trecute] au fost evenimentele simultane atât ale aurului, cât și ale dolarului. Iar acest lucru este destul de neobișnuit”, a declarat Steel, referindu-se la creșterea prețului aurului și a dolarului de săptămâna trecută.
De obicei, există o relație inversă între prețul aurului și dolarul american. Dar investitorii tind să aprecieze siguranța percepută a titlurilor de Trezorerie americane și a aurului simultan în perioadele de stres financiar.
“Acest scenariu nu se întâmplă des, dar atunci când se întâmplă – este întotdeauna un semn de îngrijorare crescută a investitorilor”, a declarat Steel.