Închide

Prețul porumbului a ajuns mai mare decât prețul grâului. Care este motivul?

Avatar
pop corn, yellow, popcorn

Fotografie de keem1201 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Prețul porumbului este mai mare decât prețul grâului. Prășitoarea de primăvară devine o marfă tot mai căutată pe fondul prognozelor în scădere pentru producțiile de porumb ale marilor producători din UE: Franța, România și Italia, țări puternic afectate de secetă, informează Agrointeligența.

Recolta europeană de porumb va fi probabil foarte scăzută. Arșița și seceta au afectat culturile de porumb din multe regiuni și au redus drastic potențialul de producție. Situația se reflectă în prețurile porumbului MATIF de pe piața futures, care sunt de 352,25 de euro pe tonă la începutul lunii august, cu aproximativ 10 euro mai mari decât la grâu.

Noua recoltă de porumb (noiembrie) este comercializatăpe Bursa de la Paris în prezent la 323 de euro pe tonă. Pe piața spot germană, porumbul de cereale din portul de import Brake a costat recent 336 euro pe tonă pentru vechea recoltă, iar prețul cerut pentru noua recoltă în toamna anului viitor a fost de 340 de euro pe tonă.

La fel ca și alte prețuri la cereale, prețurile la porumb rămân foarte volatile, influențate masiv de evenimente și de dificultățile continue în implementarea acordului de export în Ucraina.

Comisia UE estimează importurile europene de porumb din țări terțe pentru noul sezon la 16,5 milioane de tone – după ce Comisia a redus semnificativ previziunile de recoltă la începutul lunii pe baza estimărilor regionale de recoltă.

Recolta de porumb din UE-27 este acum prognozată la 65,8 milioane de tone, în creștere față de 71,7 milioane de tone din prognoza din iunie și 72,7 milioane de tone anul trecut.

Contextul reducerii drastice a recoltei este cauzat de seceta și valul de căldură din Europa și pagubele masive aduse porumbului. Institutul european Marte și-a redus prognoza pentru producția de porumb cu 8%, până la 7,25 t/ha, comparativ cu o medie de 7,87 t/ha în ultimii cinci ani.

Și în Franța, valul de căldură de la jumătatea lunii iulie și lipsa precipitațiilor au avut consecințe. FranceAgriMer și-a redus, de asemenea, scorul de porumb „de bun la foarte bun” cu opt puncte, la 75%, o scădere de cincisprezece puncte față de 2021.

Franța, România, Italia – recolte proaste

Prognozele pentru recolta de porumb din Franța sunt în prezent de 12,99 milioane de tone, comparativ cu 15,5 milioane de tone anul trecut. Culturile irigate, care reprezintă 35% din suprafața de porumb boabe a Franței, ar putea limita pierderile, un număr tot mai mare de regiuni din Franța și Italia impunând restricții de apă din cauza precipitațiilor sub medie din primăvară.

Italia afectată de secetă și-a redus prognoza de recoltă la 5,0 milioane de tone – de la 6,0 milioane de tone anul trecut.

Pentru România, cel mai mare producător european de porumb și, alături de Franța, cel mai important exportator intra-european, Comisia se așteaptă la o recoltă de 13,98 milioane de tone față de 15,2 milioane de tone. Și în România, seceta a început în primăvară și a afectat semnificativ potențialul de randament al porumbului și nu numai.

Recolta estimată pentru Germania este de 3,98 milioane de tone, comparativ cu 4,46 milioane de tone anul trecut. Majoritatea analiștilor germani estimează, de asemenea, recolta de porumb cereale la mai puțin de 4 milioane de tone.

Comisia UE estimează recolta de porumb a Poloniei la 7,0 milioane de tone, după un record de 7,5 milioane de tone anul trecut. Polonia pare să se fi descurcat puțin mai bine în ceea ce privește precipitațiile, dar analiștii polonezi spun că următoarele trei săptămâni vor fi critice și în ceea ce privește producția de porumb.

scroll to top