Prețurile vor crește iar: OPEC+ va decide, săptămâna viitoare, o nouă reducere a producției de petrol
Țările din OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) va organiza, săptămâna viitoare, prima reuniune în format fizic din martie 2020 încoace, de la începutul pandemiei de Covid-19, pe fondul dorinței membrilor cartelului marilor petroliști de a reduce producția de petrol și a opri astfel recenta scădere a cotațiilor internaționale, notează Bloomberg.
Alianța celor 23 de state, condusă de Arabia Saudită și Rusia, se va întâlni miercuri la sediul său din Viena, potrivit unui comunicat al secretariatului OPEC+. Este posibil ca nu toate țările să poată trimite reprezentanți din cauza anunțului făcut cu prea puțin timp înaintea reuniunii, potrivit unor surse citate de publicație.
Grupul exportatorilor de petrol s-a întâlnit cu periodicitate lunară, însă doar online, iar revenirea la formatul fizic i-a luat pe mulți prin surprindere, pentru că nu se așteptau la această decizie până cel puțin la sfârșitul acestui an.
Țițeiul Brent a urcat peste 125 de dolari pe baril după invazia Rusiei în Ucraina, în luna februarie. De atunci, cotațiile au suferit corecții, scăzând recent în jurul valorii de 85 de dolari, pe măsură ce băncile centrale din toată lumea ridică ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației, iar economiile mondiale, de la SUA la China, dau semne de încetinire, temperând profiturile spectaculoase de care s-au bucurat saudiții și partenerii lor din OPEC+.
Potrivit estimărilor analiștilor, OPEC+ ar putea avea nevoie să reducă producția cu cel puțin 500.000 de barili pe zi pentru a stabiliza prețurile. Helima Croft, șefa de strategie a RBC Capital Markets, anticipează că grupul ar putea opta pentru o reducere de 1 milion de barili pe zi sau chiar mai mult.
”Bănuiesc că nu s-ar reuni în format fizic pentru o decizie cu impact minor”, a spus Croft.
Informația despre reuniunea OPEC+ în format fizic vine la o zi după ce Statele Unite l-au inclus pe lista persoanelor sancționate pe Alexander Novak, viceprim-ministrul Rusiei și trimisul Moscovei la OPEC+. Deocamdată, Novak nu este cuprins în lista sancțiunilor UE, însă europenii ar putea să își actualizeze, la rândul lor, această listă în perioada următoare.
”Persoana în cauză nu este în prezent nominalizată în lista sancțiunilor UE”, a transmis o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe austriac, întrebată dacă guvernul de la Viena s-ar simți confortabil ca un înalt oficial rus să viziteze capitala Austriei.
OPEC se bucură de statut diplomatic în capitala Austriei, dar acest lucru nu s-ar aplica și Rusiei, în condițiile în care Moscova nu este membru al grupului OPEC, ci al OPEC+, grupul mai larg și cu caracter mai informal.
Organizația celor mai mari 13 state exportatoare de petrol a încheiat un parteneriat cu alți 10 producători importanți în 2016, printre care și Rusia, dând naștere acestui nou format, OPEC+.
Arabia Saudită își dorește să păstreze o relație bună cu Rusia, relație pe care o consideră crucială pentru stabilizarea piețelor petroliere, în ciuda presiunilor din partea SUA și a Europei pentru ca Rusia să fie izolată internațional, după invadarea Ucrainei de către armata sa.
Anterior, OPEC+ și-a arătat disponibilitatea de a stabiliza piața cu o reducere simbolică, la întâlnirea anterioară din 5 septembrie. Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a promis în aceeași zi că va miza pe o abordare ”preemptivă și proactivă” în ce privește deciziile care să combată volatilitatea prețurilor internaționale ale petrolului.