Pro Infastructura: ”Autostrada Unirii” ratează banii din PNRR. CNSC a admis contestația Strabag
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis parțial contestația depusă de compania austriacă Strabag pe primul lot al ”Autostrăzii Unirii” A8, între Târgu Mureș-Miercurea Nirajului. În această situație, contractul nu va mai putea fi semnat cu un constructor până la 31 decembrie 2023, când expiră termenul pentru ca toate contractele de autostrăzi din PNRR să fie semnate, anunță Asociația Pro Infrastructura într-o postare pe Facebook.
”Indiferent că se va ajunge la o reevaluare “rapidă” sau îndelung-așteptată dacă (foarte probabil) se va merge la Curtea de Apel București, nu mai este nicio șansă ca să se semneze contractul în acest an. Așa că banii din PNRR aferenți cererii de plată din semestrul II 2023 nu pot fi încasați de România până când nu se bifează jalonul”, scriu cei de la Asociația Pro Infrastructura.
Asociația mai precizează că
”… nu doar că semnarea contractului probabil se va amâna luni întregi, dar deja devine aproape imposibil (și aici) ca lucrările să fie gata în termenul PNRR, 2026, având în vedere că pe acest tronson consistent, 24,4 kilometri, sunt stipulate 6 luni de proiectare și alte 24 de execuție”.
Mai mult decât atât, pentru celălalt segment al Autostrăzii A8 Târgu Mureș-Iași cuprins în PNRR, cei 30 km între Leghin și Moțca, unde contractul cu UMB s-a semnat la finalul lunii septembrie, bugetul pe anul 2024 nu prevede nicio o finanțare. Acest contract prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție.
”Cine e de vină? «Contestatarii de profesie»? Evident, nu. Pentru că CNSC a admis (parțial) una din cele 3 contestații depuse. Ca de obicei, problema e la comisia responsabilă cu derularea licitației din CNAIR care nu este în stare să facă o evaluare a ofertelor corectă din capul locului. Așadar, iresponsabilii CNAIR aruncă încă o licitație critică într-o luptă de durată între Nurol (câștigător inițial), Strabag (contestație admisă parțial) și poate chiar Tekfen (acțiune respinsă de CNSC)”, comentează Pro Infrastructura în postarea citată.
Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.
Doar două dintre tronsoane (Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, adică cca. 25 km și Leghin-Târgu Neamț-Moțca/DN2, adică cca. 30 km) au fost cuprinse în finanțarea din PNRR, însă nici acestea nu au șanse să mai poată fi construite cu fondurile din program.