Închide

Producătorii de panouri solare părăsesc Europa și merg în SUA și China. Care este motivul?

Avatar
photovoltaic system, solar, solar energy

Fotografie de mrganso pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Guvernele europene care urmează să acționeze în această săptămână pentru a-și sprijini producătorii de energie solară vor ajunge prea târziu pentru a împiedica producătorul de panouri solare Meyer Burger să își împacheteze o fabrică din Germania pentru a trimite producția în Statele Unite, potrivit Reuters.

Fabrica din Freiberg, în estul Germaniei, a fost închisă la jumătatea lunii martie, cu pierderea a 500 de locuri de muncă, iar firma cotată la bursă în Elveția s-a alăturat unei liste tot mai mari de fabrici europene de producție de energie regenerabilă care își închid ușile sau se mută. În ultimul an, cel puțin 10 au declarat că se confruntă cu dificultăți financiare.

Discuțiile cu guvernul federal german pentru a încerca să asigure un viitor pentru fabrică s-au încheiat fără succes la sfârșitul lunii martie, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei.

Ministerul german al Economiei a declarat că este conștient de “situația foarte gravă” a companiilor germane și că analizează de peste un an opțiunile de finanțare împreună cu industria. Acesta a fost de acord să acorde Meyer Burger o garanție de credit la export pentru echipamentele produse în Germania care urmează să fie folosite la fabricile din SUA, ceea ce va ajuta un sit din apropiere, dar nu îl va salva pe cel din Freiberg.

Închiderea, care a redus dintr-o singură lovitură producția europeană de panouri solare cu 10%, are loc în ciuda unui boom al energiei eoliene și solare în Europa. Adaosurile la capacitatea de energie regenerabilă, inclusiv la panourile solare, se desfășoară într-un ritm record, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie.

Însă producătorii din Europa care furnizează aceste panouri sunt striviți de concurența din China și SUA, ale căror guverne acordă mai mult sprijin producătorilor lor.

Situația reprezintă o dilemă pentru guvernele europene dornice să lupte împotriva schimbărilor climatice: Fie oferă mai mult sprijin pentru a se asigura că producția locală poate rămâne competitivă, fie permit fluxul neîngrădit de importuri pentru a menține ritmul de instalare.

China își mărește producția de energie solară și reprezintă în prezent 80% din capacitatea mondială de producție de energie solară. Costul de producție a panourilor în această țară este de aproximativ 12 cenți pe watt de energie generată, față de 22 de cenți în Europa, potrivit firmei de cercetare Wood Mackenzie.

Subvențiile americane anunțate ca parte a Legii privind reducerea inflației din 2022 permit unor producători de energie regenerabilă și dezvoltatorilor de proiecte să solicite credite fiscale, ceea ce atrage întreprinderi din Uniunea Europeană și din afara acesteia.

Meyer Burger spune că planurile sale includ o fabrică de panouri solare în Arizona și o fabrică de celule solare în Colorado.

“Am făcut o mișcare îndrăzneață în absența oricărui sprijin politic al industriei în Europa și am mutat un proiect de extindere a celulelor solare din Germania în SUA”, a declarat directorul său executiv Gunter Erfurt, într-un interviu acordat Reuters.

În mod similar, compania de baterii Freyr, care operează în principal în Norvegia, a oprit lucrările la o fabrică pe jumătate finalizată în apropiere de Cercul Polar și se concentrează asupra planurilor pentru o fabrică în statul american Georgia, după ce Washingtonul a anunțat această politică.

Freyr a declarat în februarie că și-a schimbat înregistrarea din Luxemburg în SUA.

Solicitat să comenteze, Ministerul norvegian al Comerțului și Industriei a declarat că a lansat un cadru de politică industrială care vizează tehnologiile de tranziție energetică, inclusiv energia solară și bateriile, dar nu a răspuns direct la întrebările privind finanțarea suplimentară pentru companiile din acest articol.

scroll to top