Producătorii portughezi de componente auto, îngrijorați în legătură cu impactul crizei vehiculelor
Se preconizează că exporturile industriei portugheze de producție de automobile vor scădea în noiembrie și decembrie, deoarece cererea de mașini noi încetinește în Europa, potrivit Euronews.
Se închid fabrici de automobile în Germania și Belgia, sunt planificate reduceri de locuri de muncă pentru giganți importanți ai industriei, precum și demisii ale directorilor, cum este cazul fostului director general portughez al Stellantis, Carlos Tavares.
După ce s-a confruntat cu perturbări în timpul pandemiei, industria europeană a automobilelor este din nou în mare dificultate. Dificultățile în tranziția către mașinile electrice, concurența sporită din China și scăderea vânzărilor contribuie la criză. Industria portugheză va fi puternic afectată, având în vedere că 98% din mașinile aflate în circulație în Europa au cel puțin o componentă fabricată în Portugalia.
„În cazul scăderii cererii sau chiar al unei recesiuni pe piața automobilelor, furnizorii de componente se confruntă în mod natural cu o scădere a cererii pentru produsele lor. Acest lucru este deosebit de important pentru Portugalia, care are o industrie solidă și semnificativă de producție de componente”,
a declarat pentru Euronews Helder Pedro, secretarul general al ACAP (Asociația Automobilelor din Portugalia).
Impactul va fi resimțit mai ales de producătorii de componente, care în Portugalia sunt reprezentați de Asociația Producătorilor pentru Industria Auto (AFIA).
Sectorul este format din aproximativ 350 de întreprinderi și are o importanță economică reală. Acesta are 64 000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 14 miliarde EUR în 2023.
După două luni de declin, exporturile portugheze de componente auto au crescut cu 2,6% în octombrie față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, o creștere anuală nu este de așteptat să se materializeze.
„Se așteaptă ca exporturile să scadă în noiembrie și decembrie, ceea ce va duce la o scădere a activității noastre. Aceasta înseamnă că am putea asista la o scădere maximă cuprinsă între 4,5% și 5%. Într-o notă mai optimistă, scăderea ar putea fi limitată la 4%, ceea ce ar fi destul de favorabil având în vedere situația economică actuală și perspectivele din Europa”,
prevede președintele AFIA, José Couto.
Președintele consiliului de administrație de la Microplásticos, un producător de componente, crede, de asemenea, că va fi imposibil să se mențină cele 64 000 de locuri de muncă menționate anterior.
„Va trebui să existe o reajustare. Cu alte cuvinte, cererea este în scădere clară în Europa. Chiar dacă se găsesc alte piețe, tot va exista o pierdere de capacitate de producție”,
spune el.
Vânzările nu au încetinit încă în Portugalia
Pentru moment, piața automobilelor din Portugalia nu a frânat încă, înregistrând o creștere de aproximativ 4% de anul trecut. Cu toate acestea, aceasta nu a atins încă nivelurile de vânzări de dinainte de pandemie.
Uniunea Europeană dorește să pună capăt producției de mașini care emit CO2 până în 2035, deși vânzările de mașini electrice sunt încă împiedicate de costurile de achiziție și de infrastructura de încărcare electrică.
Potrivit lui José Couto, „cadrul de reglementare este prea restrictiv în raport cu concurenții noștri” din alte țări, cum ar fi SUA sau China, argumentând că „diferența dintre amprenta de carbon a producătorilor europeni și cea a producătorilor din alte regiuni conduce la o concurență neloială”.
Pentru președintele AFIA, Europa trebuie să reacționeze și să investească în formare pentru a face față provocărilor electrificării și pentru a concura cu China, care „ne devansează acum în ceea ce privește tehnologia vehiculelor electrice”, susține Couto.