Închide

Profit de 6,3 mil. $/oră pentru gigantul petrolier Exxon | Șeful și-a luat partea leului

Avatar
money, finance, wealth

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul american al industriei de petrol și gaze ExxonMobil i-a oferit CEO-ului companiei, Darren Woods, o creștere a veniturilor aferente anului trecut cu 52% față de anul anterior, până la 35,9 milioane de dolari, după ce compania a raportat cele mai mari profituri înregistrate vreodată în istoria sa, pe fondul creșterii cotațiilor internaționale în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, anunță The Guardian.

Salariul fix al lui Darren Woods a crescut cu 10% în 2022, până la 1,9 milioane de dolari, în timp ce bonusurile și recompensele în acțiuni în companie au crescut cu 80% comparativ cu anul precedent.

Compania a transmis că retribuția excepțională ”reflectă profiturile obținute de companie și performanța realizată ca urmare a creșterii cotațiilor la bursă”.

ExxonMobil a realizat un profit de 56 de miliarde de dolari în 2022, adică 6,3 milioane de dolari pe oră, după ce războiul declanșat prin invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut masiv prețurile la petrol și gaze la nivel mondial.

Profitul record raportat de ExxonMobil a fost, de asemenea, cel mai mare înregistrat la nivel global de către o companie petrolieră occidentală.

Într-un raport oficial al companiei, comitetul de remunerare al ExxonMobil a arătat că, sub conducerea lui Darren Woods, compania a ”livrat rezultate excepționale de business”. În acest interval, prețul acțiunilor companiei a urcat cu 160%, depășind rezultatele companiilor omoloage din industria de petrol și gaze.

Principalul competitor din SUA, Chevron, a înregistrat, la rândul său, un profit record de 36,5 miliarde de dolari, în timp ce compania petrolieră Shell a anunțat și ea cele mai mari profituri din istoria sa de 115 ani, de 39,9 miliarde de dolari. Britanicii de la BP au raportat profituri de 27,7 miliarde de dolari.

În privința BP, CEO-ului companiei, Bernard Looney, i-au crescut veniturile cu 120% față de 2021, până la cca. 10 milioane de lire sterline, stârnind un val de revoltă în Marea Britanie, unde consumatorii casnici au fost afectați sever de criza creșterii prețurilor în toată economia, cauzată, în special, de creșterea prețurilor la energie.

Profiturile uriașe ale industriei petroliere americane au declanșat critici chiar din partea președintelui SUA, Joe Biden. În timpul discursului său privind starea națiunii din luna februarie, Biden a spus despre cei de la ExxonMobil că câștigă ”mai mulți bani decât Dumnezeu Însuși”.

scroll to top