Profit mai mult decât dublu pentru Grupul BT în T1 2021: ”Vedem semne încurajatoare”


Autor:    -  

Timp de citire: 2 minute

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania (BT) a fost în primul trimestru al anului 2021 de 656,33 milioane lei, din care cel al băncii a fost de 581,26 milioane lei, în creștere substanțială față de aceeași perioadă de anul trecut, când grupul cu sediul la Cluj-Napoca înregistrase 303 milioane de lei. Astfel creșterea a fost de 116%, arată datele publicate ieri de companie.

Activele Grupului BT au ajuns la finalul primului trimestru la 110,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 43,09 miliarde lei. Depozitele clienților au ajuns la 93,19 miliarde lei: dintre acestea, 64,22 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 28,96 miliarde lei, depozitele companiilor.

Rezultatele Băncii Transilvania pe primele trei luni ale anului sunt încurajatoare și un semn de relansare a economiei românești după provocările din 2020, notează banca în comunicatul remis presei.

”Vedem semne încurajatoare, economia României şi-a revenit bine în primele trei luni ale anului, însă provocările nu au trecut. Acum depindem de ritmul vaccinării, dar şi de restricţiile de călătorie şi consum din celelalte ţări europene şi din lume, iar ritmul revenirii va fi corelat direct cu cel al marilor economii din Uniunea Europeană. Suntem optimişti, dar rămânem în gardă şi ţinem aproape de clienţii cu credite şi de cei care au nevoie de finanţare pentru susţinerea business-ului lor, al consumului şi al economiei. Banca Transilvania a funcţionat cu motoarele turate în primele trei luni ale anului, ceea ce se vede în numărul record de finanţări acordate”, spune Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 3,73% la 31 martie 2021. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 131%.

Solvabilitatea băncii este de 23,82% şi cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat. Fitch Ratings a menţinut ratingul Băncii Transilvania pentru finanţări pe termen lung (IDR) la „BB+”, cu perspectivă negativă, precum şi ratingul de viabilitate (VR) la nivelul “bb+”.

Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 13,8 miliarde de lei, iar al creditelor IMM, aproximativ 17,8 miliarde lei. Banca a ajuns la 4,4 milioane de carduri în portofoliu, dintre care peste 530.000 sunt carduri de credit.

Bugetul de investiţii BT pentru 2021 este de 400,88 milioane de lei şi va fi alocat în proiecte de IT, pentru carduri, iniţiative digitale şi reţea​, mai precizează banca.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!