Închide

Profit net în scădere pentru retailerul Lidl

Avatar
Lidl Shutterstock

Foto: Shutterstock

Timp de citire: 2 minute

Lidl a înregistrat profitul net în scădere cu un sfert, până la 1,64 miliard de euro anul trecut. Pentru a înrăutăți lucrurile, creșterea ratelor dobânzilor par să facă imposibilă și orice îmbunătățire rapidă, potrivit RetailDetail.eu.

Mai exact, Lidl Stiftung, holdingul lanțului de supermarketuri, și-a văzut profitul net scăzut cu aproape 500 milioane de euro, până la 1,64 miliardele de euro în exercițiul financiar până la 28 februarie. Aceasta înseamnă o marjă de profit de doar 2,0 %, a calculat Lebensmittel Zeitung.

Lidl a înregistrat vânzări nete de 81,8 miliarde în aceeași perioadă, dar asta nu arată imaginea completă, deoarece compania include doar parțial vânzările din Germania și Franța în aceste cifre. Anterior, Lidl estima vânzările anuale consolidate la 114,8 miliard de euro.

Motivele scăderii profiturilor sunt aproape universale: costurile pentru energie, transport, achiziții și finanțare au crescut brusc anul trecut. Datorită acestor costuri mai mari, profitul brut a crescut cu doar 10 %, în ciuda unei creșteri de 22,6 % a volumului de tranzacționare. Pe scurt, Lidl a reușit să nu transmită consumatorilor creșteri de prețuri de trei miliarde de euro anul trecut.

Costul datoriilor

Cu toate acestea, în principal costurile de finanțare joacă un rol: anul trecut, retailerul a plătit nu mai puțin de 360 milioane de euro în dobânzi, mai ales că datoria financiară netă a crescut cu peste o treime, până la 14,8 miliarde, deoarece depozitele nealimentare au debordat și a continuat investițiile, ceea ce a costat scump compania.

Pe măsură ce ratele dobânzilor continuă să crească, redresarea nu va veni ușor. Se spune că Lidl își încetinește în mod deliberat expansiunea în acest an și chiar va reduce costurile, relatează Lebensmittel Zeitung. În acest moment au loc și multe schimbări de management, iar lanțul urmărește și prețurile de vânzare. Cu alte cuvinte, frământările sunt palpabile.

scroll to top