Închide

Profitul retailerului de modă H&M se prăbușește din cauza costurilor

Avatar
H&M

Fotografie de Kishor pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Grupul suedez H&M a raportat vineri o scădere a profitului mult mai mare decât se aștepta pentru perioada septembrie-noiembrie, afectată de încrederea slabă a consumatorilor și de creșterea costurilor pe care nu a reușit să le transfere în totalitate pe etichetele de preț, ceea ce a dus la o scădere a acțiunilor sale cu 7% în primele tranzacții, potrivit Reuters.

Profitul operațional în această perioadă, al doilea trimestru fiscal al celui mai mare retailer de modă din lume, a fost de 821 milioane de coroane (79,7 milioane de dolari), față de 6,26 miliarde de coroane cu un an mai devreme și o prognoză medie de 3,67 miliarde de coroane într-un sondaj Refinitiv realizat în rândul analiștilor.

H&M, care raportase deja că vânzările din acest trimestru au fost staționare, a declarat vineri că vânzările din perioada 1 decembrie-25 ianuarie – începutul primului său trimestru fiscal – au crescut cu 5% în moneda locală.

“Profitul mai mic din al patrulea trimestru, comparativ cu același trimestru al anului precedent, se explică în principal prin factorii externi negativi, pierderea profitului operațional la care contribuia anterior Rusia și costul unic al programului de costuri și eficiență”, a precizat H&M într-un comunicat.

Lovitura cauzată de renunțarea la piața din Rusia, costurile mai mari cu materiile prime, transportul și energia, efectele conversiei valutare și taxa de restructurare au totalizat aproximativ 5 miliarde de coroane, a declarat directorul general Helena Helmersson.

“În loc să transferăm întregul cost către clienții noștri, am ales să ne consolidăm în continuare poziția pe piață”, a spus ea.

H&M a lansat în septembrie o campanie de reducere a costurilor cu 2 miliarde de coroane anual, iar economiile rezultate din concedieri și alte măsuri ar trebui să înceapă să se vadă din a doua jumătate a anului 2023.

Grupul a semnalat în noiembrie că va desființa aproximativ 1.500 de locuri de muncă și va înregistra o taxă de restructurare de aproximativ 800 de milioane de coroane în trimestrul al patrulea pentru acest program.

Anul trecut a anunțat că se retrage din Rusia din cauza invaziei țării în Ucraina.

“Marjele brute au fost mai slabe decât se așteptau”, au declarat analiștii de la Credit Suisse, într-o notă adresată clienților. “Compania a decis în mod clar să nu transfere întreaga creștere a costurilor cu inputurile”, au spus aceștia, adăugând că vânzările de până acum în trimestrul curent au fost puternice – așa cum era de așteptat, având în vedere vremea mai rece din decembrie în Europa.

H&M s-a luptat să țină pasul cu cel mai mare rival, Inditex, proprietarul Zara.

Inditex a înregistrat în decembrie un salt al profitului pentru cele nouă luni până în octombrie, dar a declarat că creșterea vânzărilor a încetinit în ultimele trei luni ale acestei perioade din cauza slăbiciunii mediului de consum.

Compania britanică Superdry și-a redus vineri prognoza de profit pentru acest an, deoarece activitatea sa de comerț cu ridicata a înregistrat performanțe slabe.

H&M a propus un dividend pentru 2022 de 6,50 coroane pe acțiune, neschimbat față de anul precedent, corespunzând aproximativ așteptărilor.

scroll to top