Protagonistul grevelor belgiene devine cel mai bun plătitor de salarii în retailul britanic
Lidl va deveni cel mai bun plătitor de salarii dintre supermarket-urile prezente în Marea Britanie: discounterul a decis să investească douăzeci de milioane de euro în creșteri salariale. Acest lucru este remarcabil pentru piața europeană, ținând cont că angajații Lidl au intrat recent în grevă în Belgia pentru a cere condiții de muncă mai bune.
În Marea Britanie, Lidl a eliberat 18 milioane de lire sterline (peste 20 de milioane de euro) pentru a investi în salarii. Această creștere va face retailerul cel mai bun platnic supermarket din țară. Pentru unii angajați, înseamnă o creștere a salariului de peste 6%, conform Retail Detail.
Din martie 2022, salariile la nivel de intrare vor crește de la 9,50 la 10,10 lire pe oră; cei care lucrează la Londra vor începe chiar la 11.30 în loc de 10.85 lire sterline. În funcție de vechime, salariile pe oră pot crește și mai mult până la 12,25 lire în Londra și 11,40 lire în afara capitalei. Salariile cresc astfel chiar peste salariul mediu la nivel național.
Lidl are 21.000 de angajați în Regatul Unit, cărora discounterul dorește să le recunoască pentru munca asiduă în timpul pandemiei de Covid-19 prin creșterea salariilor. În plus, măsura ar trebui să contribuie și la atragerea de noi angajați. La urma urmei, Regatul Unit suferă de penurie de forță de muncă, o consecință a Covid-19 și, mai ales, a Brexit-ului.
Grevă în Belgia
De când Regatul Unit a închis ușile europene, mai puțini oameni de peste mări se mută acolo din cauza unei politici de migrație mai stricte. În plus, mulți non-britanici au părăsit și ei țara. Presiunea pe piața muncii a dus la concurență între angajatori, iar angajații din supermarketuri culeg acum roadele.
În mod remarcabil, o grevă națională a izbucnit la mijlocul lunii octombrie, nu în Marea Britanie, ci în Belgia. Sute de angajați ai supermarketurilor Lidl au făcut o grevă de o săptămână împotriva presiunii mari a muncii din magazine. În cele din urmă, s-a făcut un aranjament pentru un nou contract colectiv de muncă și ajustări ale organizării muncii pentru a reduce presiunea. Acestea includ automatizarea sarcinilor și angajarea mai rapidă a personalului nou.
„Cea mai mare investiție salarială” rămâne totuși rezervată britanicilor.