Închide

Protecția Consumatorilor lansează ”linia roșie” pentru cei nemulțumiți de contractele de creditare

Avatar
money, finance, business

Fotografie de nattanan23 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat o adresă specială de e-mail (spsf@anpc.ro), pentru a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele şi să îi determine să ajungă într-o situaţie financiară dificilă, în timpul derulării unui credit bancar contractat, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Anunţul vine după ce ANPC a sancţionat 19 bănci pentru practici comerciale înşelătoare în privinţa contractelor de creditare pe termen mediu şi lung.

La adresa lansată, consumatorii pot semnala:

  • creşterea exagerată a ratelor şi, ca atare, a gradului de îndatorare, faţă de momentul contractării creditului;
  • creşterea nejustificată a dobânzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale;
  • prezentarea, la momentul ofertării, doar a soluţiei de rambursare cu rate egale (ponderea în rată fiind de 75% dobândă şi 25% sold principal), fără a i se pune la dispoziţie mai multe posibilităţi de rambursare pentru a alege.

Adresa la care pot fi semnalate aceste nereguli este spsf@anpc.ro.

Cei care vor să semnaleze astfel de situaţii trebuie să transmită pe adresa de e-mail scanarea următoarelor documente:

  • contractul si scadenţarul iniţial;
  • valoarea actuală a ratei;
  • notificările primite de la bancă;
  • venitul net al titularului, la momentul contractării şi în prezent;
  • corespondenţa avută cu banca.

”Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiţi sau munciţi în altă ţară a Uniunii Europene, deţineţi un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo şi doriţi să veniţi în sprijinul instituţiei noastre – pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimteţi, pe aceeaşi adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conţină nivelul ratelor, scadenţarele, dobânzile sau orice altă informaţie referitoare la derularea creditului doriţi să ne puneţi la dispoziţie, fără a ne dezvălui datele Dvs. personale”, precizează reprezentanţii ANPC.

scroll to top