Închide

Rămânem credincioși banilor gheață: Peste 50% din români vor face plățile de Sărbători în numerar

Avatar
save up, coins, currency

Fotografie de WFranz pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute
  • Cele mai multe dintre plățile pe care și le programează românii pentru acest sezon de cumpărături de iarnă – peste 56% – vor fi făcute cu bani gheață, 26% dintre respondenți folosind un card de debit și 11% cu cardul de credit, potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom. Procentaje mult mai reduse susțin că vor plăti cu ceasul sau cu telefonul.
  • Cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun l-a avut – pentru circa 50% dintre români – creșterea prețurilor la alimente. În același timp, peste 40% dintre români strâng bani din timp pentru cheltuielile de Sărbători iar pentru cei mai mulți, cheltuielile pentru cadouri nu depășesc 500 de lei.
  • Este important de menționat că universul studiului cuprinde exclusiv utilizatorii de internet, așa încât rezultatele sondajului nu sunt reprezentative pentru întreaga populație a României.

La întrebarea referitoare la care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun, jumătate dintre respondenți au menționat creșterea prețurilor la alimente iar circa 43% au indicat creșterea prețurilor la utilități (gaze, întreținere, electricitate).

În ce privește bugetul pentru cadourile de Sărbători, 57% dintre respondenți au răspuns că vor cheltui sub 500 de lei, iar un procentaj de 28% își propun să cheltuiască între 500 și 1.000 de lei. Procentul celor care vor să cheltuiască mai mult de 2.000 de lei este relativ mic, de doar 4,4%.

În privința sursei banilor pentru această perioadă, 41% susțin că strâng bani din timp, iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă. Un număr mai mic de respondenți cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7% dintre respondenți), din prime/bonusuri (7%) și circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

Cele mai multe dintre plăți, peste 56%, vor fi făcute cash, 26% dintre respondenți folosind un card de debit și 11% cu cardul de credit. Procentaje mult mai reduse susțin că vor plăti cu ceasul sau cu telefonul.

Mall-urile rămân destinația preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenți), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenți), devansând cumpărăturile online (17,43%).

Indiferent dacă reușesc sau nu să pună bani deoparte, peste 60% dintre cei chestionați își planifică din timp lista de cadouri și încearcă să se încadreze în bugetul planificat în timp ce 34% dintre respondenți cumpără sporadic în decembrie, în funcție de oportunități.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 54% din cei chestionați aleg un brad artificial și 20,75% își cumpără brad natural. Pe de altă parte, peste 17% din respondenți susțin că nu fac brad de Crăciun și un procentaj redus, sub 8% vor cumpăra brad la ghiveci.

Bugetul pentru brad va fi scutit de către 31% din respondenți, care au cumpărat deja din anii trecuți brad artificial. Alți 23% din respondenți vor aloca între 60 și 150 de lei pentru cumpărarea unui brad, 15,5% vor cheltui între 30 și 60 de lei, iar sume mai mari de 150 de lei vor cheltui pe brad 14% din cei chestionați.

Precizări metodologice

Sondajul a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion de circa 1.200 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 53% dintre respondenți sunt salariați, 75% locuiesc la oraș și peste 27% au studii superioare.

scroll to top