Închide

Raport | UE a economisit 11 mld. € din importurile de gaze datorită energiei solare și eoliene

Avatar
wind energy, wind farm, wind turbines

Fotografie de EdWhiteImages pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Energiile regenerabile au permis Uniunii Europene să evite importul de gaze fosile în valoare de 99 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina, cu o creștere de 11 miliarde de euro față de anul trecut, datorită creșterii record a capacității eoliene și solare, potrivit unui nou raport, transmite Euractiv.

Energia solară și eoliană a produs un sfert din energia electrică a UE din martie 2022, permițând evitarea a 70 de miliarde de metri cubi de importuri de gaze, potrivit unui nou studiu realizat de grupurile de reflecție E3G și Ember.

La rândul său, acest lucru a ajutat, de asemenea, la atenuarea reducerii producției de hidroelectricitate cauzată de secetă și a declinului producției nucleare cauzate de întreținere și de o serie de defecțiuni în flota nucleară franceză.

“Energia eoliană și cea solară îi ajută deja pe cetățenii europeni”, a declarat Chris Rosslowe, analist senior la Ember. “Dar potențialul viitor este și mai mare”, a adăugat el.

Lansarea record a surselor regenerabile de energie

Studiul arată că, începând din martie, 19 state membre ale UE au înregistrat un nivel record de producție de energie electrică din surse eoliene și solare.

Dintre acestea, Polonia este țara cu cel mai mare procent de creștere de la an la an (+48,5% față de 2021), în timp ce Spania a înregistrat cea mai mare creștere absolută a producției.

Un studiu recent realizat de Ember și de Centrul de Cercetare privind Energia și Aerul Curat (CREA) a confirmat faptul că războiul din Ucraina și prețul combustibililor fosili au accelerat tranziția energetică a UE, statele membre recunoscând rolul energiilor regenerabile pentru securitatea energetică și anunțând creșteri semnificative în ceea ce privește implementarea acestora.

“UE a pus tranziția energetică pe turbocompresor, guvernele devenind serioase în ceea ce privește renunțarea la combustibilii fosili costisitori”, a declarat Pawel Czyzak, analist senior de date privind energia și clima la Ember. “Există un consens asupra faptului că accelerarea mai rapidă a energiei eoliene și solare poate ajuta UE să evite mai multe crize”, a adăugat el.

Analiza demonstrează modul în care ultimele planuri ale țărilor UE sunt mai ambițioase și propun o scădere cu 31% a producției de energie electrică pe bază de combustibili fosili până în 2030, comparativ cu strategiile lor din 2019.

În ultimii doi ani, 19 guverne europene au sporit ambiția strategiei lor de decarbonizare, unele dintre ele plănuind să genereze aproape toată energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Gazul nu este o soluție

În ciuda prețurilor foarte ridicate, 20% din producția de energie electrică a UE a provenit tot din gazele naturale între martie și septembrie 2022, ceea ce reprezintă costuri de 82 de miliarde de euro, potrivit raportului.

Analiștii de la Ember și E3G au avertizat împotriva repercusiunilor nocive ale investițiilor continue în infrastructura de gaze, afirmând că politicile anterioare ale UE sunt responsabile pentru creșterea dependenței de gaze.

“Pariul pe gaz ca și combustibil-punte și reținerea extinderii capacităților regenerabile sunt principalele cauze ale crizei energetice din Europa”, se arată în raport. “Decizia de a urmări încă o strategie de diversificare și de a dezvolta noi infrastructuri de gaze în contextul unor prețuri ridicate susținute și al unor piețe restrânse de GNL riscă să repete greșelile din trecut și nu va reuși să aducă o ușurare a crizei actuale”, continuă raportul.

Potrivit raportului, soluția se află în planul REPowerEU, propus de Comisia Europeană în luna mai, cu scopul de a pune capăt rapid dependenței UE de combustibilii fosili ruși.

“Guvernele trebuie să susțină ambiția de energie curată a planului REPowerEU, făcând din acesta un element central al răspunsului la criza prețurilor la energie”, a declarat Artur Patuleia, asociat senior la E3G.

scroll to top