Războiul comercial, faza pe criptomonede: Putin, deschis pentru folosirea lor ca mijloc de plată

, , ,
Autor:    -  
Putinbitcoin
Sursa foto: Global Voices.

Timp de citire: 2 minute

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat de înțeles că ar putea accepta, într-un anumit orizont de timp, criptomonedele ca mijloc de plată, în contextul în care industria de profil este amenințată că se va confrunta cu un control tot mai riguros din partea autorităților de reglementare din întreaga lume, pe fondul temerilor că ar putea fi utilizate pentru spălarea de bani și pentru activități infracționale.

Criptomonedele ”au dreptul lor la existență și ar putea fi utilizate ca mijloc de plată”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului american CNBC, citat de Bloomberg. Între timp, interviul a fost postat și pe pagina oficială a Kremlinului.

Președintele rus și-a detaliat apoi poziția, spunând că, totuși, este prea devreme să vorbim despre utilizarea monedelor digitale pe scară largă, eventual pentru plata în cadrul tranzacțiilor cu materii prime, petrol, gaze naturale sau cu alte mărfuri care constituie cea mai mare parte a exporturilor Rusiei:

”Contracte în criptomonede? Este prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru, deoarece criptomoneda, desigur, poate fi o unitate de cont, dar este foarte instabilă. Pentru a transfera fonduri dintr-un loc în altul, da, dar pentru a face comerț, darămite pentru comerțul cu resurse energetice, după părerea mea, este încă prematur. Criptomoneda nu este încă susținută de nimic. Ea există, iar ca mijloc de calcul poate fi folosită, desigur, da. Dar tranzacțiile cu petrol, să zicem, sau cu alte materii prime sau cu resurse energetice – totuși, mi se pare că este prea devreme să vorbim despre acest lucru, pentru moment. Dar totul crește și se dezvoltă, orice are dreptul să existe. Vom vedea cum va merge mai departe, poate într-o zi poate fi și un mijloc de acumulare. Vedem că această piață fluctuează. E cam devreme azi.”

Pentru o scurtă contextualizare, trebuie reamintit că Rusia caută alternative la tranzacțiile în dolari încă din 2014, când relațiile dintre Kremlin și Occident au început să se răcească, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia. Ulterior, Putin a acuzat Statele Unite că își folosesc moneda ca armă, în cadrul unei serii de represalii împotriva Rusiei.

Cei mai entuziaști susținători ai criptoactivelor susțin că monedele criptografice, descentralizate, vor ajunge, în cele din urmă, să înlocuiască monedele fiduciare emise de băncile centrale.

La rândul său, Banca Centrală a Rusiei a avertizat investitorii, în repetate rânduri, că piața criptografică este extrem de volatilă, iar monedele digitale nu ar trebui să primească ”verde” pentru a fi utilizate ca metodă de plată pe plan intern. Cu toate acestea, Rusia nu a vorbit niciodată despre planuri legate de vreo interdicție generală similară cu cea impusă de China, a declarat săptămâna aceasta vice-ministrul de finanțe Alexei Moiseev, pentru agenția Interfax.

Atitudinea tolerantă a lui Putin față de criptomonede vine în timp ce la Casa Albă se pregătește lansarea unor inițiative ample de revizuire a politicii administrației de la Washington în ceea ce privește activele criptografice, în urma cărora ar putea să apară noi reglementări.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!