Închide

Reguli noi pentru chiriașii din România. Ce amenzi riscă proprietarii dacă nu respectă legea?

Avatar
Contract Chirie

Foto: https://monitorul.fisc.md/

Timp de citire: 2 minute

Gazda unei persoane care nu a făcut demersurile necesare pentru a-și schimba adresa din actul de identitate cu cea la care locuiește de fapt va trebui, atunci când trec mai mult de 15 zile de când s-a făcut mutarea, să o însoțească la serviciul de evidență a persoanelor de care aparține, pentru a o lua în spațiu, după cum stabilește o lege ce se aplică de ieri, 10 iunie.

OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români s-a modificat, începând din 10 iunie, potrivit Legii 162/2023, una dintre modificări stabilind o nouă obligație pentru cei ce găzduiesc una sau mai multe persoane, informează avocat.net.

Mai exact, după cum apare în document, “persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”.

Așadar, gazdele vor fi obligate ca, la trecerea a 15 zile de la data la care chiriașul locuiește în casa lor, să-l însoțească la serviciul de evidență a persoanelor, pentru a-și da acordul cu privire la luarea acestuia în spațiu.

De la obligația de a-și schimba adresa din actul de identitate sunt exceptate persoanele ce locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

În cazul în care nu este respectată noua obligație, autoritățile pot aplica amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei.

Până acum, OUG 97/2005 stabilea că “persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”.

Pe lângă această schimbare, Legea 162/2023 a mai adus o noutate: limitarea numărului de persoane ce-și pot stabili domiciliul sau reședința la aceeași adresă. Mai precis, începând din această săptămână, la aceeași adresă nu se mai pot înregistra cu actele de identitate mai mult de zece persoane – nici cu domiciliul, nici cu reședința.

Alte schimbări ce țin de cărțile de identitate, fie ele electronice sau simple, au apărut la începutul anului, odată cu oficializarea OG 12/2023.

scroll to top