Închide

Regulile pentru angajarea persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale au fost modificate

Avatar
2951edbae4fbae6798eec8b85226fe17 T

Sursă foto: BZI

Timp de citire: 2 minute

Regulile pentru angajarea persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale au fost modificate printr-o ordonanță de urgență oficializată aseară. Ținând cont de faptul că mulți dintre cei ce primesc ajutor social nu au studiile de bază finalizate, una dintre măsuri este recomandarea parcurgerii cursurilor unui program educațional numit „A doua șansă”. Dacă vor refuza să participe la cursuri, beneficiarii de ajutor social vor rămâne fără banii de la stat. Totuși, noua regulă are nevoie de norme procedurale pentru a se aplica, potrivit Avocatnet.

„Pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă» reglementate prin metodologia privind organizarea programului, elaborată și aprobată de către Ministerul Educației. (…) Refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social de a participa la cursurile programelor educaționale de tip «A doua șansă» conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”,

scrie, mai precis, în OUG 101/2021, actul normativ care conține măsura.

Așadar, refuzul participării la aceste cursuri va duce atât la pierderea ajutorului social, cât și la interzicerea solicitării altui ajutor social timp de un an (așa cum se-ntâmplă acum în cazul refuzului unui loc de muncă). Totuși, trebuie subliniat că, deși ordonanța se aplică deja de aseară, noua regulă are nevoie de norme procedurale pentru a se aplica efectiv în practică. Acestea vor veni, în perioada următoare, prin hotărâre a Guvernului.

Dincolo de acest aspect, autoritățile au mai stabilit decontarea transportului pentru cei care vor urma cursurile programului „A doua șansă” la o distanță mai mare de cinci kilometri față de locuință. Decontarea se va putea face în limita sumei de 500 de lei de persoană pentru fiecare semestru școlar.

„Pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social care urmează cursurile programului „«A doua șansă» la o distanță mai mare de 5 km față de locuința acestora, autoritățile administrației publice locale asigură transportul acestora. Pentru fiecare persoană (…), autoritățile administrației publice locale beneficiază de decontarea transportului în limita sumei de 500 lei/persoană/ semestru școlar”,

scrie în ordonanță, cu precizarea că banii vor veni prin agențiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Pe lângă aceste măsuri, ordonanța mai prevede și posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la angajare.

Atenție! OUG 101/2021 este în vigoare din 16 septembrie, dar noua regulă privind participarea la programul „A doua șansă” se va aplica efectiv abia după ce Guvernul va modifica prin HG normele procedurale ale Legii venitului minim garantat.

scroll to top