Închide

Retailerul online Zalando va elimina etichetele de sustenabilitate înșelătoare

Avatar
Logo of clothing shop Zalando.

Fotografie de Mika Baumeister pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Potrivit Comisiei Europene, retailerul online Zalando s-a angajat să elimine de pe site-ul său etichetele și simbolurile de sustenabilitate înșelătoare.

Începând cu 15 aprilie 2024, simbolurile, cum ar fi frunzele sau copacii, nu vor mai apărea lângă produsele oferite. Acest lucru a fost anunțat joi de autoritatea de la Bruxelles.

Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC), coordonată de Comisia Europeană, a pus ochii pe Zalando în 2022.

“După mai mult de un an de muncă intensă pentru a îmbunătăți experiența clienților noștri și un dialog strâns cu Comisia Europeană, suntem încântați că am ajuns acum la un acord: Propunerile noastre de îmbunătățire a comunicării către clienți a informațiilor legate de sustenabilitatea produselor au fost acceptate și problema a fost închisă, sub rezerva implementării modificărilor convenite”, a declarat Zalando ca răspuns la o solicitare a FashionUnited.

Informații clare în loc de etichetare

În locul etichetării anterioare, retailerul online dorește să ofere în viitor informații clare despre produsul respectiv, cum ar fi procentul de materiale reciclate utilizate.

În plus, precedenta “pagină de sustenabilitate” urmează să fie revizuită prin introducerea a două noi site-uri web – unul cu informații suplimentare despre standardele produselor și unul cu informații despre abordările și strategiile Zalando legate de sustenabilitate.

În conformitate cu legislația UE, companiile trebuie să furnizeze consumatorilor informații veridice și nu trebuie să îi inducă în eroare pentru a le influența deciziile.

Compania susține o aplicare standardizată a directivelor existente pentru a se asigura că clienții nu sunt induși în eroare de interpretări diferite, potrivit unui comunicat de la Berlin. Obiectivul principal al Zalando este de a oferi clienților săi toate informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză.

De asemenea, este de așteaptat ca Zalando să prezinte un raport care să documenteze punerea în aplicare a obligațiilor sale. O rețea de organizații de protecție a consumatorilor – coordonată de Comisia Europeană – va evalua apoi acest lucru. În cazul în care constată deficiențe, aceasta poate impune amenzi.

“Având în vedere că în anii următori va fi elaborată o serie de acte legislative noi/mai ample pentru sectorul textil, încurajăm factorii de decizie politică din UE să creeze un cadru juridic coerent care să stimuleze nu numai încrederea, ci și interesul consumatorilor, oferind în același timp securitate juridică pentru întreprinderi”, se arată în declarație. “Rezultatul acordului nostru comun cu Comisia Europeană este un prim pas important pentru a obține claritate în ceea ce privește prezentarea informațiilor legate de sustenabilitatea produselor pentru întreaga noastră industrie.”

La Zalando, produsele erau anterior etichetate cu anumite simboluri dacă îndeplineau unul dintre criteriile de sustenabilitate ale companiei, după cum este explicat pe site-ul său. Printre acestea se numărau anterior simboluri pentru materiale ecologice sau inovatoare, ingrediente naturale sau articole fără teste pe animale.

scroll to top