Închide

Reuters: CE ar putea excepta Ungaria și Slovacia de la embargo-ul petrolier impus Rusiei

Avatar
oil, oil production, oil pump

Fotografie de Moni49 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei excepții de la embargo-ul privind achizițiile de petrol din Rusia, regulă care este pregătită în prezent de Executivul european, având în vedere dependenta crescută a celor două state membre de țițeiul rusesc, potrivit unor oficiali europeni care au vorbit, sub protecția anonimatului, cu agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Europeană ar urma să finalizeze marţi pregătirile pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Noul pachet de sancţiuni ar urma să includă şi o interdicţie cu privire la achiziţionarea de petrol rusesc, motivul fiind acela că exporturile petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri în valută pentru Moscova.

Ungaria, o ţară puternic dependentă de petrolul rusesc, a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu sancţiuni care vizează energia. La rândul său, Slovacia este una din ţările UE cu cea mai mare dependenţă de combustibilii fosili din Rusia.

Pentru a menţine unitatea în rândul blocului comunitar, Comisia Europeană ar putea să ofere Slovaciei şi Ungariei ”o scutire sau o lungă perioadă de tranziţie”, a declarat unul din oficialii consultaţi de Reuters.

În orice caz, embargoul petrolier va fi introdus în mai multe faze, cel mai probabil urmând să devină complet operaţional de la începutul anului următor, au adăugat oficialii europeni.

Noul pachet de sancţiuni urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor statelor membre la Bruxelles.

În paralel, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni în şedinţă de criză, în contextul în care blocul comunitar se străduieşte să vină cu un răspuns comun la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii europeni trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările.

Plata în ruble poate ajuta economia Rusiei să facă faţă impactului sancţiunilor internaţionale, în tip ce veniturile din exporturile de hidrocarburi ajută Moscova să finanţeze ceea ce numeşte o “operaţiune militară specială”.

Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy and Clean Air, ţările UE au plătit mai mult de 45 de miliarde de euro pentru petrol şi gaze naturale ruseşti numai după invadarea Ucrainei de către Rusia la data de 24 februarie.

scroll to top