Rezerva Federală SUA adoptă reguli stricte de tranzacționare pentru oficialii săi
Rezerva Federală a Statelor Unite a adoptat, vineri, un nou set de restricții ce vizează investițiile și tranzacționările pentru înalții săi oficiali, excluzând o gamă mai largă de activități decât a fost propusă în toamna trecută, în urma unui scandal etic care a zdruncinat încrederea în integritatea Băncii Centrale a SUA, potrivit Reuters.
Acestea sunt menite „să asigure încrederea publicului în imparțialitatea și integritatea activității Comitetului”, a spus Fed într-un comunicat. Comitetul Federal pentru Piețe Deschise al Fed este organismul său de stabilire a politicilor.
Oficialilor Fed li se va interzice să cumpere fonduri din sector, să se angajeze în vânzări sau să cumpere titluri în marjă, precum și să dețină criptomonede, mărfuri sau valute străine.
Restricțiile vin pe lângă regulile prezentate pentru prima dată în octombrie anul trecut, care îi împiedică pe oficialii Fed să cumpere acțiuni individuale sau să intre în instrumente derivate sau să dețină obligațiuni individuale și titluri garantate de agenții. Regulile impun factorilor de decizie și personalului acoperit să notifice cu 45 de zile înainte și să obțină aprobarea pentru orice tranzacție și să interzică orice tranzacție în perioadele de stres pe piață și pentru o perioadă puțin mai lungă în jurul reuniunilor de stabilire a politicilor programate în mod regulat.
Toate investițiile trebuie deținute cel puțin un an, conform regulilor.
Noile restricții majore ies din revizuirea ordonată de președintele Fed, Jerome Powell, după ce șeful Fed din Boston, Eric Rosengren, și președintele Fed din Dallas, Robert Kaplan, și-au dat demisia în urma rapoartelor privind tranzacționarea lor activă în 2020, când banca centrală a lansat un efort masiv de combatere a impactului economic al pandemiei COVID-19. Eforturile Fed au contribuit la consolidarea piețelor financiare.
Rosengren, când și-a anunțat pensionarea în septembrie anul trecut, a citat probleme de sănătate. Kaplan, care a anunțat că va demisiona în aceeași zi cu Rosengren, a citat activitățile sale de tranzacționare, spunând că acestea riscă să devină o „distragere a atenției” pentru Fed.
Un alt factori de decizie, fostul vicepreședinte Richard Clarida, a fost de asemenea criticat după ce a corectat o dezvăluire financiară anterioară la sfârșitul lunii decembrie pentru a arăta că a vândut un fond de acțiuni și apoi l-a răscumpărat rapid cu puțin timp înainte ca Fed să anunțe un val de programe de salvare pentru a opri consecințele economice ale pandemiei.
Cele mai multe dintre noile restricții de tranzacționare ale Fed vor intra în vigoare la 1 mai, cu regulile notificare prealabilă în vigoare de la 1 iulie. Actualii oficiali ai Fed vor avea la dispoziție 12 luni pentru a se conforma, a spus banca centrală, în timp ce noul personal și factorii de decizie au șase luni de la data aderării.
Anterior, regulile care ghidau practicile financiare personale pentru oficialii Fed erau aceleași cu cele pentru alte agenții guvernamentale, deși Fed avea reguli suplimentare care erau mai stricte decât cele pentru Congres și alte agenții.
Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la cât de multe s-ar fi putut întâmpla în legătură cu tranzacțiile personale ale factorilor de decizie politică într-un an în care piețele s-au prăbușit, apoi au revenit atât pe baza stimulentelor fiscale federale masive, cât și a unui efort agresiv de salvare din partea Fed.
O investigație a inspectorului general al băncii centrale este în desfășurare, în timp ce senatorul democrat Elizabeth Warren a cerut o anchetă a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse cu privire la activitatea de tranzacționare a oficialilor Fed, pentru a determina dacă vreo tranzacție în trecut a încălcat regulile privind tranzacțiile privilegiate.
Săptămâna trecută, Fed, răspunzând la o solicitare a Reuters din Legea privind libertatea de informare, a declarat că există aproximativ 60 de pagini de corespondență între oficialii săi de etică și factorii de decizie cu privire la tranzacțiile financiare efectuate în 2020, dar „a refuzat în totalitate” să elibereze documentele, citând scutiri conform Legii privind informațiile despre care a spus că se aplică în acest caz.